OPINIÓ: Eurecat-Reus, més capacitat per al CTNS

Lluís Arola, director científic i director de l'Àrea Biotecnològica d’Eurecat i Francesc Puiggròs, director científic de l'Àrea Biotecnològica Eurecat, ens parlen del centre tecnològic, referent en el sector

Eurecat és un centre tecnològic privat que, a més de l'àrea biotecnològica, està especialitzat en tecnologies industrials i digitalització. FOTO: CEDIDA.
Lluís Arola/Francesc Puiggròs / Reus

Fa poc més de dos anys, a finals de 2015, el Patronat d'Eurecat - Centre Tecnològic de Catalunya - formalitzava la integració del Centre Tecnològic de Nutrició i Salut de Reus (CTNS). Aquesta operació suposava la incorporació a Eurecat de noves capacitats científiques i tecnològiques en les àrees de nutrició, salut i biotecnologia alhora que possibilitava al CTNS - ara Eurecat Reus - incrementar la seva visibilitat dins del circuit d'aliances amb els principals agents del sistema d'innovació catalans.

Tot i aquests canvis, la visió i l'activitat del centre es mantenen avui vigents essent Eurecat-Reus el centre tecnològic referent a l'Estat en la prestació de serveis científics i tècnics relacionats amb el consum d'aliments i la salut a les empreses agroalimentàries, un àmbit capdavanter en els índex de productivitat industrial del Baix Camp i de Catalunya.

Des dels seus orígens i amb el suport d'ACCIÓ, la Universitat Rovira i Virgili i altres 16 institucions i empreses, Eurecat-Reus ha ofert a més de 100 empreses agroalimentàries, nacionals i internacionals, serveis científics i tecnològics en l'àmbit del sector de la nutrició i la salut, molt especialment en el camp dels aliments funcionals i ampliant els seus camps d'acció amb serveis de seguretat i toxicologia alimentària, ecotoxicitat, de gestió agroalimentària i en l'ús de les noves tècniques del camp biotecnològic. En aquest sentit cal remarcar que la integració a Eurecat ha significat la incorporació també del Centre for Omic Sciences (COS), una infraestructura científico-tècnica singular impulsada per la URV, inaugurada l'any 2013 i equipada amb les tecnologies més punteres en metabolòmica i proteòmica, complementada amb tecnologies de transcriptòmica i genòmica.

En el pla de la recerca, Eurecat-Reus s'ha especialitzat en la descoberta de nous ingredients i els seus mecanismes d'acció, biomarcadors de dels processos fisiològics que determinen la validesa d'al·legacions de salut realitzades en aliments, la influència de la microbiota en els processos alimentaris i la nutrició i l'aplicació de les òmiques a la seguretat alimentària. Aquestes línies responen a l'estratègia de recerca i innovació per a l'especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT), per al període 2015-2020, basada en set àmbits sectorials líders en els que l'alimentació hi té un paper principal.

Eurecat és un centre tecnològic privat que, a més de l'àrea biotecnològica, està especialitzat en tecnologies industrials i digitalització. Eurecat aplica aquests sectors a la indústria alimentària per desenvolupar nous ingredients i aliments i alhora promoure la indústria alimentària 4.0, connectada, intel·ligent, flexible i sostenible, orientada a la creació de valor en productes alimentaris amb eficàcia demostrada sobre la salut i funcionalitat tecnològica, convenients i segurs, per a consumidors informats, digitals i conscients.