Els mercats: menys russos; francesos, britànics i irlandesos aguanten el tipus; i creixen els nous mercats

El mix internacional de la Costa Daurada es diversifica i demostra un elevat grau de fidelització

Turistes passejant pel centre de Salou.
Dani Revenga / Salou / Vila-seca

Tot i la davallada conjuntural del turisme rus, la Costa Daurada no renuncia a un mercat sensible a qüestions geopolítiques i geoeconòmiques però que continua tenint un pes específic alt a les nostres comarques. Els altres mercats històricament importants, com el francés o el britànic, segueixen sent una garantia per a l’ocupació mentre mica en mica guanyen pes nous mercats emissors del nord i l’est d’Europa. 

El mercat rus serà el que més es ressentirà de la conjuntura. La proximitat geogràfica i política amb Turquia (i la fallida de Natalie Tours, un dels touroperadors pioneers a la Costa Daurada en aquest mercat) provocaran una disminució de turistes d'aquest país. Francesc Xavier Roig explica que "perdem sobretot el turista dels Urals, però la davallada no es notarà tant al de Moscú o San Petesburg, és un mercat que continuarà sent important per a nosaltres".

Com a contrapunt, el creixement de mercats com el francès, el britànic o l'irlandès. Farriol creu que "si es mantenen les xifres que tenim, la temporada serà de notable, no d'excel·lent, però si de notable".

Els hotelers destaquen el creixement de mercats petits com el dels països bàltics, els escandinaus o els de l'Est d'Europa, "que fa uns anys representaven un 2% però que l'any passat es van enfilar al 7% i que enguany podrien arribar al 10%, una tendència que és molt positiva per a la nostra diversificació", apunta Roig.