Acompanyament digital, SA

Les empreses del sector TIC identifiquen en els serveis de consultoria en Transformació Digital el seu principal vector de creixement

Un moment de la taula rodona de l'Indicador amb empreses del sector TIC. FOTO: XAVI JURIO.
Dani Revenga / Reus

Vendre software s'ha convertit en un negoci menor per a les empreses del sector TIC. Les grans oportunitats en l'actual context de Transformació Digital (verbalitzat fins a l'extenuació) és un camp d'oportunitats infinit per al sector. O, per ser més precisos, per aquelles empreses que acceptin el repte de deixar de ser proveïdors de tecnologia per passar a ser acompanyants d'empreses de tots els sectors en un fenomen que és transversal i irreversible.

Tot està per fer i tot és possible. És el mantra que circula entre el sector TIC, una referència poètica que té el seu fonament en la necessitat de totes les empreses de desenvolupar solucions digitals per fer més competitiu el seu model de negoci. Això sí, cal ser valent i atrevir-se a exercir de partner d'empreses que treballen en sectors desconeguts, amb l'esforç de desenvolupar solucions que això comporta. Pablo Mazón, de Movertis, constat que "la tendència a digitalitzar és real: cada cop més empreses saben que només seran competitius gràcies a la tecnologia i que és l'única manera de sobreviure en un mercat complex". "Ja no és una moda, són conscients que si no fan els deures moriran", sentencia.

La migració del model de negoci cap als serveis de consultoria la confirma Jesús Lifante, de Grupo Castilla, empresa especialitzada en el disseny de software de RRHH, que té clar que " la demanda del nostre producte continua, portem tres anys batent en nostre rècord de facturació, però tenim cada cop més clar que, a banda de proveïr-los de programari, el nostre client vol que els assessorem en els seus processos de transformació digital".

Sergi Calatayud, de Viewnext, remarca que "el context actual ens obliga a transformar-nos, perquè els clients volen socis tecnològics que els acompanyin en la seva reinvenció". "Volen pujar-se al carro de la TD, però no saben com, i la TD no és només comprar software, sinó que han de fer una reflexió de com reinventar el seu model de negoci, i necessiten ajuda". Un canvi de mercat que "ens obliga a buscar perfils professionals capaços d'absorbir aquesta demanda", apunta Calatayud.

Santiago Begué, de CTAIMA, reconeix "creixements molt importants en el segment consultoria" i matisa que l'acompanayament en transformació digital "va molt més enllà de posar solucions tecnològiques, els hem d'ajudar en el canvi, que la transició no sigui traumàtica per a l'empresa i tot el seu entorn, que entenguin que és un win-win".

La cocreació, oportunitat a la vista

Accedir al debat estratègic dels clients multiplica les oportunitats per a les empreses TIC. Begué explica que "estem en una segona etapa: portem la digitalització més enllà del 'core business', desenvolupant solucions en àmbits com el d'empresa saludable, entre molts altres". "Això és fruit d'estar dins la casa del client i observar totes les seves necessitats, per poder-los oferir solucions digitals, que sempre redunden en eficiència", reflexiona. Pablo Mazón para del repte d'anar "més enllà del teu negoci". "Si prens part en l'estratègia del client, tindràs moltes oportunitats d'ampliar serveis i facturar més", assegura. Tot i que adverteix que "no es pot arribar a tot arreu, per molt que ampliïs focus, has de tenir l'habilitat d'especialitzar-te i, quan tinguis reptes fora del teu àmbit, ser capaç de col·laborar amb partners que puguin sumar en la teva proposta de valor, amb l'objectiu de ser àgils, perquè el mercat canvia més ràpid de la teva capacitat d'adaptació."

El vertigen del canvi

Una paradoxa que es dóna en aquest procés, i que es converteix en llast en alguns casos, és la resistència al canvi d'algunes empreses que contracten els serveis de consultoria, però que a l'hora de materialitzar els canvis manifesten reticències. Pablo Mazón, de Movertis, confirma que "algunes empreses pensen que la TD és fer el que feien en paper passa a fer-ho digitalment, i és molt més que això". "El canvi de procediments pot ser molt integral, i això espanta una mica, però hem de fer un esforç en pedagogia, assumint que el procés ha de ser gradual, i que sentin que no els deixarem sols, que els acompanyarem", diu. Unes reticències que es donen en empreses petites i mitjanes. En empreses grans, segons Sergi Calatayud, "les directrius venen de dalt i els protocols manen, tot i que si que et pots trobar resistències individuals".

  • Pablo Mazón

    MOVERTIS

    "La Transformació Digital ja no és una moda, les empreses són conscients que si no fan els deures deixaran de ser competitives"

  • Jesús Lifante

    Grupo Castilla

    "Els clients continuen demanant software, però volen molt més que això: volen un partner tecnològic que els assessori en les seves necessitats"

  • Sergi Calatayud

    Viewnext

    "Volen pujar-se al carro de la TD, i la TD no és només comprar software, sinó que han de fer una reflexió de com reinventar el seu model de negoci"

  • Santiago Begué

    CTAIMA

    "Estar a casa del client genera oportunitats: si observes les seves necessitats els pots oferir solucions digitals a tots els nivells"

  • Júlia Cervera

    TicSud

    "Hem d'evitar la fuga dels professionals TIC; al territori hi ha empreses molt atractives per als graduats, i cal que en siguin conscients, és una prioritat del clúster"

  • Jordi Castellà

    URV

    "Hem de seguir creant vincles amb el teixit empresarial perquè els nostres estudiants siguin conscients de les possibilitats que tenen a tocar de casa"