El factor humà: llums i ombres

La URV és la pedrera 'sine qua non', però el gap entre els plans d'estudi i les necessitats de les empreses, la fuga de talent i la poca visibilitat de les bones perspectives que ofereixen les empreses al talent jove del territori preocupen el sector

Avui dia, les empreses constaten la distància entre els plans d'estudi i les seves necessitats reals. FOTO: CEDIDA.
Dani Revenga / Reus

Una de les paradoxes de TicSud i del seu desenvolupament exponencial els darrers anys és el factor humà. D'una banda, el teixit TIC tarragoní no tindria sentit sense nodrir-se dels graduats de la URV. De l'altra, en canvi, les empreses constaten disfuncions com la distància entre els plans d'estudi i les seves necessitats reals i la fuga de talent (fonamentalment cap a Barcelona). El sector és conscient que necessita fer més visibles el seu potencial davant dels nous titulats.

"És un tema de percepció: hi ha demanda de bons professionals i tenim recorregut i potencial, però molts graduats no ho perceben així", diu Pablo Mazón, de Movertis, president de TicSud. Jesús Lifante, de Grupo Castilla, hi està d'acord: "Hem de fer més branding de territori, el nostre entorn és molt atractiu per viure-hi i treballar-hi ". "Molts fugen per desig d'aventura, i això no ho podem frenar, però altres perquè pensen que a Barcelona les condicions són millors, però no sempre és així", afirma Santiago Begué, de CTAIMA.

Des de la URV, Jordi Castellà reconeix que "les empreses del territori tenen un potencial de creixement molt gran i volem que més estudiants percebin que poden fer la seva carrera professional aquí". Castellà posa en valor que "tenim un nou grau de 3 anys en formació dual", però lamenta que "només la meitat de les places s'han cobert". "Estem treballant per comunicar millor les bones perspectives que ofereix el sector als joves", assegura Júlia Cervera, project maanger de TicSud, el clúster del sector.

Quantitat i qualitat

Un altre factor de preocupació és la capacitació professional. En un sector en canvi permanent les empreses constaten la distància entre els plans d'estudi i les seves necessitats reals. En aquest sentit, Jordi Castellà ofereix més col·laboració "per impulsar programes a través de la Fundació URV, perquè els mecanismes són més ràpids que en la formació reglada". Pablo Mazón constata que "no busquem gent que apliqui solucions, sinó que les desenvolupi, i aquests perfils costen de trobar". Sergi Calatayud explica que "tenen pressa per deixar els estudis i treballar, però això limita els perfils, que es queden en molt bàsics, i el sector, davant la demanda dels serveis de consultoria, necessita aptituds més complexes que les que té un simple programador". Santiago Begué recorda que "som empreses innovadores, busquem empenta i capacitat per adatar-se, però molts venen amb el títol i poc més". Jesús Lifante lamenta que "el nivell de l'estudiant ha minvant molt, tant a nivell teòric i pràctic, com d'actitud".

TIC Talent: 'employee branding'

El clúster ultima TIC Talent, un portal que posarà en contacte les empreses amb els estudiants i professionals TIC del territori. Júlia Cervera, de TicSud, explica que "retenir talent és una de les nostres prioritats". El portal informarà sobre les bones possibilitats salarials i de carrera que ofereixen les empreses TIC del Camp de Tarragona, amb l'objectiu de consolidar una estratègia comuna d'employee branding.