La tempesta perfecta

Ara les empreses estan encarant el període de l'any en el qual es compra més vi en plena segona onada, amb més de mig Europa afectada i el mercat local sotmès a un confinament municipal

Joan Miquel Canals, degà de la facultat d'Enologia de la URV. FOTO: CEDIDA.
Joan Miquel Canals / Tarragona

Des del punt de vista econòmic la caiguda del turisme, el tancament i confinament ha fet que els productors hagin perdut entre el 25 i el 35% de la facturació, en un context d'excedents de producció de l'any anterior, pel que tota la cadena des dels cellers fins als venedors a peu de carrer ha resultat afectada

Les empreses del sector vitivinícola estan navegant enguany enmig d'una tempesta perfecta. L'any començà amb la COVID 19 a la Xina, però semblava que allò no podia arribar aquí, res més lluny de la realitat. El cap de setmana que es va iniciar el confinament, el 13 de març, s'havia de celebrar la fira de vi de Düsseldorf, la més important del món, on s'hi apleguen una gran quantitat d'elaboradors de les nostres comarques, amb l'agreujant que donat que l'estat d'alarma es va iniciar el dilluns, no es varen poder reclamar a les companyies aèries el cost dels vols. La COVID 19 ens ha arrabassat la llibertat de moviments, les cares de la gent amb la qual ens creuem i el més important, alguna bona amistat... Des del punt de vista econòmic la caiguda del turisme, el tancament i confinament ha fet que els productors hagin perdut entre el 25 i el 35% de la facturació, en un context d'excedents de producció de l'any anterior, pel que tota la cadena des dels cellers fins als venedors a peu de carrer ha resultat afectada.

A més de la pandèmia els viticultors han sofert una severa plaga del fong plasmopara vitícola, conegut com a míldiu, que va començar molt aviat a la primavera afectant ja abans de floració, malmetent els futurs raïms. Aquesta plaga va ser especialment greu en el cas de productors de vins ecològics, que per les limitacions en fitosanitaris no varen poder fer tractaments tan efectius i que en alguns casos han perdut bona part de la collita, fins i tot algunes vinyes el 100%. Es calcula que en l'àmbit de tot Catalunya s'ha perdut un 35-40% de la producció. En canvi, sí que s'ha de considerar que la qualitat de la verema ha estat excepcional, tant en vins blancs, amb vins més frescos i complexos, com en el cas dels vins negres, on la retallada de producció ha fet que la maduració hagi estat perfecta, donant vins més afruitats i més agradables al paladar.

La pel·lícula "La tempesta perfecta" acaba amb una gran onada que afecta el vaixell que comanda George Clooney. Ara les empreses estan encarant el període de l'any en el qual es compra més vi en plena segona onada, amb més de mig Europa afectada i el mercat local sotmès a un confinament municipal que impedeix a la gent els desplaçaments per fer enoturisme i les corresponents compres in situ. Esperem que no acabem com la pel·lícula.

Però voldria acabar la meva reflexió en positiu, valorant els grans esforços que han fet les empreses del sector en millorar el seu màrqueting en línia, fent vídeos, tastos virtuals, potenciant la marca, i en la majoria de casos el protagonista ha estat una vegada més, l'enòleg, amb la seva capacitat per explicar els vins i el perquè són com són. La formació d'enòlegs amb aquests coneixements i habilitats és la raó de ser de la Facultat d'Enologia de la URV.