La temporada de calçots perd un 25% de la collita

Els productors asseguren que amb els restaurants tancats, no saben on vendre el producte

Manats de calçots. FOTO: ACN.
Redacció / Valls

Enguany es preveia una collita de 18 milions de calçots

En plena temporada de calçots no hi ha restaurants oberts arran dels decrets de la Generalitat primer i després del govern de l’estat. Així, els productors de la IGP Calçot de Valls asseguren que es perdrà el 25% de la collita perquè “no hi ha mercat on col·locar-los”. Amb tot, La Cambra de Comerç de Valls es resisteix a donar el període de calçotades per perdut i confia que a l'abril pugui remuntar una temporada que s'augurava de rècord.

Veníem d'una bona temporada, volíem batre aquest rècord, però ens quedarem amb les ganes", diu Francesc Xavier Amill, president de la IGP Calçot de Valls, en una campanya on es preveia una collita de 18 milions de calçots.

A partir de Sant Josep, el 19 de març, els calçots comencen a trompar-se -que és quan s'espiguen- i això significa que a la temporada li queden els dies comptats. "Ningú es creu que això se solucionarà en quinze dies", apunta Amill. Tots els calçots sense arrencar -una xifra incalculable- s'hauran de llaurar. La IGP ja estudia demanar ajuts al Departament d'Agricultura per afrontar les pèrdues, a través de subvencions o crèdits tous. "Aquest 25% que no s'arrencarà és la part de benefici del pagès", lamenta Amill.

Ara ha quedat molt reduït, però veurem si a l'abril poden tornar-se a fer calçotades", afirma Rafel Castells, secretari de la Cambra de Comerç de Valls.

Notícies relacionades