La Cambra de Comerç de Reus, de missió a Israel per dinamitzar les relacions comercials i empresarials

La de Reus serà la primera Cambra de l'Estat en incorporar-se a l'Eurasian Business Union, una plataforma TIC per afavorir els contactes empresarials

Cinc empreses catalanes participen en la missió comercial amb la Cambra de Comerç de Reus. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Reus

La Cambra de Comerç de Reus es troba aquesta setmana de missió comercial a Israel amb l'objectiu de descobrir noves oportunitats de negoci en un país que s'ha convertit en un dels principals socis d'Espanya a l'Orient Mitjà. En total són cinc les empreses -de l'àmbit agroalimentari, químic i metal·lúrgic- que participen d'aquesta iniciativa que la Cambra ha realitzat amb el suport d'ACCIÓ i que s'emmarca en el conjunt d'activitats de promoció internacional que la corporació realitza cada any per donar suport al seu teixit empresarial amb la perspectiva de poder obrir mercat arreu del món.

Paral·lelament a l'agenda estrictament comercial que segueixen les empreses, la Missió ha permès avançar en l'acord de col·laboració amb la Cambra de Comerç de Beer Sheva, representant d'un dels territoris amb més projecció econòmica del país, especialment d'ençà la inauguració del prestigiós CyberSack, el nou parc tecnològic de la indústria cibernètica que s'ha definit com el Silicon Valley israelià.

Precisament la reunió amb la Cambra de Beer Sheva, representada pel seu Director Valery Migirov, ha servit per conèixer l'Eurasian Business Union, la plataforma desenvolupada per la corporació israeliana per connectar empreses i on hi participen organitzacions no únicament d'Israel sinó també de països de l'Est d'Europa i Àsia. La iniciativa compta amb la participació de diverses Cambres dels Estats Units i Canadà.

L’acord amb la cambra israeliana inclou la voluntat de reeditar aquesta trobada empresarial durant els propers mesos en territori català i segellar formalment l'aliança

D'aquesta manera la Cambra de Comerç de Reus seria la primera de l'Estat Espanyol en incorporar-se a aquest projecte TIC per afavorir la relació entre les empreses a nivell internacional. Un fet que ha volgut subratllar el President de la Cambra, Isaac Sanromà, destacant la "visibilitat que aquesta iniciativa pot donar a les nostres empreses a l'hora d'obrir mercat i fer-ho, precisament, en territoris molt atractius atenent les possibilitats de negoci que ofereixen”. La redacció de l'acord amb la Cambra de Beer Sheva inclou, també, la voluntat de reeditar aquesta trobada empresarial durant els propers mesos però, en aquest cas, a territori català i segellar formalment l'aliança.

Prèviament a la reunió a Beer Sheva, la representació de la Cambra de Reus ha realitzat una reunió de treball a la seu de la Federació de Cambres de Comerç d'Israel a Tel Aviv que ha permès materialitzar tot un seguit de col·laboracions amb l'objectiu de facilitar la relació empresarial entre les empreses a les que representen.

Les empreses catalanes representen el 30% de les importacions a Israel, que ofereix un mercat important per al sector agroalimentari

La delegació empresarial està encapçalada pel President de la Cambra, Isaac Sanromà, i compta també amb la presència de l'Alcalde de Falset, Jaume Domènech, estret col·laborador de la corporació al Priorat. Per la seva part la delegació israeliana que ha participat en aquesta reunió està integrada per Zeev Lavie, Director de la Federació de Cambres de Comerç d'Israel; Moshe Soham, Director General de la Cambra de Comerç Espanya-Israel; Jose Maria Blasco Ruiz, Conseller Econòmic i Comercial de l'Ambaixada Espanyola; Mar Pérez, Directora de l'Oficina d'ACCIO TEL AVIV; Sharon Mermelstein, directora de relacions internacionals de la Federació de Cambres de Comerç a Israel; i Gil Oren, project manager d'ACCIO a Tel Aviv.

Durant la reunió, a la a que també hi han assistit les empreses participants a la Missió, s'ha fet un anàlisi precís de les potencialitats comercials d'Israel. En aquesta línia el Director de la Federació de Cambres de Comerç, Zeve Lavie, ha posat l'accent en la realitat econòmica del país i els lligams amb Espanya, que és el principal soci comercial a Europa, per davant de països com França o el Regne Unit. Lavie també ha recordat que les empreses catalanes representen el 30% de les importacions a Israel i ha posat l'accent en les possibilitats que ofereix el mercat per les importacions agroalimentàries atenent, també, el progressiu desenvolupament de l'anomenat foodtech, que és la tecnologia aplicada en el món agroalimentari.

Del total de les importacions de vi d'Israel el 2016, un 10% corresponien a vi de l’estat espanyol

Precisament el President de la Cambra, Isaac Sanromà, ha volgut remarcar les possibilitats que ofereix Israel pel mercat vinícola considerant que el vi té un 0% d'aranzels, el que suposa un avantatge molt competitiu pels cellers del territori. En aquest sentit hi ha una dada que ho corrobora: del total de les importacions de vi d'Israel el 2016, un 10% corresponien a vi espanyol.

La missió a Israel continuarà fins dijous amb les entrevistes comercials que realitzaran les empreses participants gràcies a l'agenda de contactes confeccionada per la Cambra i Acció.

L'economia israeliana

D'ençà la formalització de les relacions diplomàtiques d'Espanya amb Israel, les relacions econòmiques han anat progressant de manera sostinguda i han assolit un alt grau de maduresa important. Israel ha registrat durant els últims anys un significatiu creixement del PIB, superior a la mitjana de l'OCDE i al dels Estats Units, amb un nivell d'atur dels més baixos del món (taxes al voltant del 5%). Tot i els reptes geopolítics que afronta a nivell regional, l'economia israeliana manté una notable fortalesa.

Pel que fa al comerç bilateral, entre gener i abril de 2017, Espanya ha exportat a Israel per valor de 511 milions d'euros, mentre les importacions d'aquest país van arribar a un valor de 252 milions d'euros.

Actualment, el comerç bilateral mostra les seves millors xifres històriques. Les exportacions espanyoles a aquest mercat estan molt diversificades. Automòbils i productes químics són els principals béns exportats. Altres sectors destacats són moda i tèxtil, agroalimentari i fosa.

Notícies relacionades