El CAT vigilarà amb fibra òptica l’estat de la canonada principal de subministrament d’aigua al Camp de Tarragona

El sistema s'estendrà per 85 quilòmetres de la xarxa del minitransvasament i costarà uns 7 MEUR

Redacció / L'Ampolla

El Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) ja desplega la fibra òptica per la canonada principal del minitransvasament de l'Ebre per monitorar l'estat de conservació de la infraestructura i preveure i evitar col·lapses com els de l'Ampolla (gener del 2020) i l'Ametlla de Mar (desembre del 2021). Es tracta d'un projecte innovador i referent a Europa -només hi ha un sistema similar a Escòcia de menys dimensions-, amb el qual es té informació en directe de cada petita ruptura del formigó en més de 13.000 trams de xarxa. La fibra òptica s'ha instal·lat ja en quinze quilòmetres de canonada, de l'Ampolla a l'Ametlla de Mar (Baix Ebre), i el juny del 2023 estarà col·locada en 85 quilòmetres, fins a Tarragona. El cost del projecte és d'uns 7 MEUR.

Quan es produeix un trencament de les espires del formigó pretesat de la canonada, el centre de control del Consorci d'Aigües de Tarragona rep un missatge, una alarma, i el trencament queda registrat en un mapa virtual on es pot seguir en directe i al detall l'estat de conservació de prop de catorze mil trams de la canonada, la part de la xarxa d'abastiment d'aigua de l'Ebre que va des de l'estació de tractament de l'Ampolla (Baix Ebre) fins a les instal·lacions del barri de Sant Pere i Sant Pau de Tarragona (85 quilòmetres).

Cada tram, per les característiques de la canonada, té un "límit d'esgotament", un nombre màxim d'espires -en molts casos desenes-, que es poden trencar abans que no saltin les alarmes i es pugui produir un col·lapse immediat, una rebentada. La informació permet prevenir i substituir i canviar les canonades més deteriorades i erosionades. Des que està en funcionament el monitoratge dels primers quinze quilòmetres, s'han registrat deu petites ruptures en nou dels dos mil cinc-cents que conformen aquesta primera secció amb fibra òptica instal·lada.

El projecte de la fibra òptica deriva de les rebentades que es van produir, per col·lapse de la infraestructura, a l'Ampolla el gener del 2020, i a l'Ametlla de Mar al desembre de l'any passat. L'episodi de l'Ampolla va precipitar una diagnosi de dotze mil trams de canonada, des de la captació a Camp-redó fins a Tarragona (una mica més de setanta quilòmetres). Arran d'aquesta avaluació, es va decidir canviar d'urgència de cinc trams que tenien risc de trencament i "precipitar" el desplegament del projecte de fibra òptica, que el CAT havia començat a preparar el 2019.

El president del Consorci d'Aigües de Tarragona, Joan Alginet, ha destacat que es tracta del projecte "més innovador i important" dels pròxims anys, "derivat" de la necessitat de vigilar l'estat de conservació d'una infraestructura que data de 1989, però que encara està lluny d'esgotar la seva vida útil. "Volem tenir la capacitat d'evitar nous episodis de tensió, i el possible malestar dels consorciats i dels ciutadans que s'abasteixen del Consorci", ha remarcat. "Cal donar aigua de molta qualitat, que ja ho fem, i cal donar-la amb totes les garanties, amb procediments i mecanismes que reforcin aquesta seguretat", ha afegit Alginet.

Inversió i fons europeus

Com ha detallat el gerent del Consorci, Josep Xavier Pujol, la previsió és que el desplegament de la fibra òptica en 85 quilòmetres de canonada estigui acabat al juny de l'any que ve. La inversió prevista és d'uns 7 milions d'euros, aproximadament. 2,25 milions d'euros de la primera fase s'han destinat també a treballs preliminars electromecànics per facilitar la col·locació de la fibra "de manera més fàcil i àgil". L'empresa adjudicatària, Xylem, la instal·la sense aturar el servei perquè "és la velocitat de l'aigua que l'empeny". Alginet ha afegit que es buscarà el cofinançament del projecte a través dels fons europeus Next Generation i d'una línia per a gestors d'aigua que prepara el govern espanyol.

El CAT també farà una segona diagnosi de l'estat de conservació de la canonada, per actualitzar la que ja va fer després del col·lapse de l'Ampolla, de manera que s'actualitzaran les dades perquè siguin el punt de partida del monitoratge que es farà amb el sistema de fibra òptica. "Hem pogut contrastar la bondat del sistema i podem dir que la fiabilitat i la previsió és molt alta tot i que hi ha riscos, perquè és un sistema predictiu. Busquem la predicció abans que passi la ruptura que provoca danys i estralls", ha apuntat el gerent del CAT.

Notícies relacionades