Tarragona tanca el 2017 com la demarcació catalana on més creixen les exportacions i la segona amb més volum de comerç exterior

Màxim històric de les exportacions catalanes, que lideren les vendes a l’exterior a l’Estat superant la mitjana de la Unió Europea

El sector químic ha estat un dels grans responsables de l'increment de les exportacions tarragonines.
Redacció / Tarragona

Les exportacions de Tarragona van créixer un 21,6% durant el 2017, la xifra més alta de les demarcacions catalanes en un any que va ser de rècord: les vendes de Catalunya a l'exterior han crescut el 2017 un 8,7% en comparació a l'any anterior i han representat el 25,6% del total d'exportacions de l'Estat español. Les exportacions catalanes van superar els 70.000 milions d'euros, el que representa un nou màxim històric, per setè any consecutiu. El 2017 han exportat a Catalunya de manera regular -és a dir, els darrers quatre anys de manera consecutiva- 17.091 empreses, la xifra més alta de la sèrie històrica.

Les exportacions catalanes han superat el 2017 per primera vegada els 70.000 milions d'euros, la xifra més alta de la sèrie històrica i que suposa un nou rècord per setè any consecutiu. En concret, les vendes catalanes a l'exterior han assolit els 70.828,7 milions d'euros, un creixement de 8,7% en termes interanuals. Es tracta d'una taxa de creixement superior al de la mitjana de la Unió Europea (+7,4%) i la Zona Euro (+7,2%), així com a la de països com Itàlia (+7,4%), Alemanya (+6,3%) i França (+4,5%).

Per territoris, les exportacions han assolit xifres de rècord històric a les quatre demarcacions catalanes: Tarragona (8.679,6 milions d'euros, amb un increment del 21,6%), Girona (5.301,2 milions d'euros, +10,6%), Barcelona (54.771,6 milions d'euros, +6,8%) i Lleida (2.076,3 milions d'euros, +6,5%). Amb un 25,6% del total, Catalunya ha tornat a ser el 2017 la comunitat autònoma més exportadora de l'Estat espanyol, per sobre d'Andalusia (11,2%), Madrid (11%) i la Comunitat Valenciana (10,6%), segons les dades fetes públiques pel Ministeri d'Economia i Competitivitat.

De fet, aquest 2017 també s'ha registrat amb 17.091 empreses el màxim històric d'empreses exportadores regulars, és a dir, que han venut a l'exterior els darrers quatre anys de manera consecutiva. Segons el conseller delegat d'ACCIÓ, Joan Romero, "es demostra que la sortida a l'exterior és sense cap mena de dubte una de les principals prioritats de les pimes i empreses catalanes, una aposta que es tradueix en més clients, més innovació, més diversificació i sobretot, més competitivitat", assegura Romero. De fet, subratlla, "actualment la competitivitat empresarial és un concepte indestriable a la internacionalització".

A nivell sectorial, destaca el fet que els 10 principals sectors exportadors de Catalunya han registrat màxims històrics, amb creixements destacats en la metal·lúrgia i els productes metàl·lics (+12,7%), la química (9%), el cautxú i plàstic (+6,5%), la maquinària (+6,3%), el tèxtil i confecció (+5,4%), l'alimentació i les begudes (+5,2%), els productes farmacèutics (+4,4%) i els vehicles (+3,2%). Per regions geogràfiques, les exportacions han batut rècords a Europa, Àsia, Àfrica, Orient Mitjà i Amèrica del nord. Destaca el creixement a Amèrica del Nord (20,6%), Àfrica (15,2%), Àsia (11,5%) i la Unió Europea (7,2%).

Pel conseller delegat d'ACCIÓ, "creixen els principals sectors exportadors de Catalunya, fet que demostra l'alt nivell i competitivitat del teixit productiu català, que ja està plenament consolidat i integrat als fluxos de comerç internacional i a les cadenes de valor globals". "És una tendència comuna a tot Catalunya, una aposta que fan tan les pimes com empreses de tot el territori com demostra el fet que s'hagin registrat rècords històrics d'exportacions a Tarragona, Girona i Lleida", explica.

Notícies relacionades