Fiscal

Menys despesa, però que es quedi a prop

Igual que en altres crisis, hi haurà famílies que es veuran poc afectades, mentre que d'altres patiran moltíssim: l'única resposta possible és el consum de proximitat

Hildebrand Salvat

Director Tècnic i Soci del Gabinet Ceres

La població catalana veu amb preocupació la situació econòmica actual, tant a nivell familiar, com de l'entorn i sobretot en l'afectació econòmica. Fins i tot més que la salut, segons l'enquesta que estem fent a Ceres. A mitjans d'abril, quatre de cada deu famílies han vist afectats els seus ingressos, amb una reducció mitjana d'un 43% entre aquestes. A més, una proporció similar creuen que aquesta reducció dels ingressos es mantindrà després de l'estat d'alarma.

Igual que en altres crisis, hi haurà famílies que es veuran poc afectades, mentre que d'altres patiran moltíssim, ja sigui per la pèrdua de feina, per reducció del sou, per l'aplicació d'EROs... La crisi també far baixar les despeses i també la seva estructura: augmenten en alimentació, energia, aigua o productes de neteja i, en canvi, es desploma l'oci, la restauració, la roba o el combustible. Com és lògic també caurà la despesa en turisme. El 40% de les famílies pensen que no faran vacances, i un altre 40% que les posposaran. L'adquisició d'habitatges o cotxes també cau en picat. Davant d'aquest panorama, l'única resposta possible és el consum de proximitat: comerç, restauració, turisme... Per aconseguir-ho, cal canviar consciències, però també moltes estratègies públiques i privades.