Empresa

Actuar, també amb visió digital

Una errada habitual és pensar que la transformació digital és només tecnologia, i no és això exactament, la qüestió va de transformació cultural

Josep López

Consultor i Formador en TI. Expert en Intel·ligència de Negoci per a la PIME

Sentim a molts experts tractar un concepte que es repeteix arreu: la transformació digital. És innegable que hem d'estar atents a les innovacions tecnològiques i com poden afectar els nostres negocis. També sabem quines tecnologies disruptives han forçat enormement el model de negoci de moltes organitzacions, obligant-les a canviar, adaptar-s'hi o, directament, a perdre el seu posicionament en un món digitalitzat.

Fins aquí, possiblement tots hi estem d'acord, i tenim clar que hem d'aprofitar la tecnologia. De fet, disposem de molts components de maquinari (hardware) i programari (software) ja en funcionament a la nostra pròpia empresa. Ara bé, podem respondre amb seguretat a la següent pregunta: estem segurs que aprofitem tots els avantatges de les innumerables eines digitals actuals o de les que estan a punt d'arribar?

Per la meva experiència, i després de molts anys d'aplicació pràctica de la tecnologia a la PIME, a l'empresari o empresària tipus li resulta difícil informar-se'n adequadament, i de forma objectiva, d'allò que podria ser profitós per a la seva empresa.

Una altra forma d'enfocar, i a la vegada una errada habitual, és pensar que la transformació digital és només tecnologia, i no és això exactament, la qüestió va de transformació cultural. Pensar digitalment vol dir canviar la forma de pensar, però compte, no és tan senzill, perquè ens trobem amb les resistències, les inèrcies o la por al canvi. Són obstacles amb molt de pes per fer el pas cap a l'entorn digital, fins i tot quan els avantatges són contundents. Ja va passar fa uns anys quan es parlava d'informatitzar. En aquesta línia, un estudi del prestigiós MIT (Massachusetts Institute of Technology), on s'analitza el grau de digitalització de les empreses, considera que la direcció de l'empresa té visió digital o no la té.

Hem de tractar també, arran la crisi sanitària, les veus que diuen que aquesta situació forçarà l'evolució digital. La UE proporcionarà una pluja de diners de fons europeus per pal·liar la crisi, una de les línies d'actuació principals és la transició digital. Com a tota crisi, tenim dos grans grups d'opcions: les orientades a no fer res i esperar que passi la tempesta, o a actuar i moure'ns. Si som els responsables de la presa de decisions a l'empresa, posem a la taula, també, la transformació digital.