Tribuna

Prendre millors decisions amb millor informació

Gràcies a les darreres innovacions tecnològiques les pimes disposen de les eines necessàries

Josep López

Consultor i Formador en TI. Expert en Intel·ligència de Negoci per a la PIME

Donat que el concepte de transformació digital és molt ampli, anem a centrar-nos en una aplicació concreta: la transformació de les dades. Dades que es generen dintre de l'empresa (programari de gestió, ERP, CRM...) o també altres fonts a les quals tenim accés. Tota persona amb major o menor grau de responsabilitat necessita informació per a la presa de decisions, sigui de forma diària o estratègica, per decisions a futur. La informació que necessitem ha d'estar disponible de forma ràpida, fàcil i comprensible.

Posem un exemple, si sóc director comercial i em pregunto: quins productes estan baixant de venda, comparant amb el mateix període de l'any passat dels millors 10 clients d'un venedor concret? Si necessito més de 2 minuts a respondre a aquesta pregunta, o altres preguntes similars, és que no tinc eines adients. En moltes organitzacions, hem escoltat frases similars a: "Ens passem més temps preparant la informació que analitzant-la", i en la majoria dels casos, "tinc un full de càlcul amb el qual preparo informes i és molt laboriós", o per exemple, "disposem de molts informes però costa molt de temps consolidar i resumir la informació". El resultat és que per a obtenir la informació que finalment ens ha de servir per a presentar o compartir a la reunió, a la direcció, el comitè de l'empresa, el departament, és una cursa d'obstacles.

Aquí tenim com a principal eina el nostre estimat full de càlcul i les meravelloses taules dinàmiques. Generem dades del nostre programa de gestió, copiem i enganxem, fem altres operacions, i enviem la còpia del document als diferents implicats. Us convido que comproveu aquesta situació vosaltres mateixos, i detecteu si quelcom similar a l'anteriorment exposat està passant a la vostra organització? Aquesta problemàtica no és nova, evidentment, i ens porta al concepte anomenat Intel·ligència de negoci (Business Intelligence). Així com l'empresa mitjana i gran ho ha resolt amb eines tecnològiques, la pime no ha tingut accés a causa de la seva alta inversió i complexitat d'implantació. Això és el que ha canviat dràsticament fa pocs temps. Gràcies a les darreres innovacions tecnològiques (Microsoft Power BI) totes aquestes eines estan disponibles per a totes les pimes.

Afegir també que no només parlem de tecnologia, sinó de plantejar-nos quines són les preguntes a les quals les persones responsables necessiten respostes. Amb altres paraules, orientar les decisions amb informació fiable, tenir indicadors que ajudin a saber com evoluciona un determinat punt que considerem que hem de mesurar. En el moment actual, una paraula engloba aquest tema "Data-Driven". Com a conclusió, si sempre hem de disposar de millor informació per a prendre millors decisions, ara, en el moment actual, sens dubte, encara més.