En veu alta

Química i turisme: un model vigent i de futur

Tots dos sectors són complementaris i diversos, i en conseqüència doten la nostra economia de versatilitat i solidesa

Rubén Folgado

President de l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT)

No és casualitat que la convivència entre Química i Turisme al Camp de Tarragona hagi esdevingut un model d'èxit. La recent sentència del TSJC sobre el Centre Recreatiu i Turístic (CRT) ha pogut transmetre la falsa percepció que són sectors incompatibles, però l'experiència demostra que en absolut és així.

El Pla Director de la Indústria Química i el Turisme del Camp de Tarragona, en el qual l'any 2003 l'Administració i els dos sectors van posar les bases per a l'ordenació i el creixement d'ambdues activitats, ha demostrat ser una eina útil i profitosa, que ha permès el desenvolupament en paral·lel de tots dos -i del territori en general- fins a convertir-se en referent arreu.

I no ho diem com a tòpic: realment és un referent, en la mesura en que altres territoris s'han interessat sovint sobre com s'ha aconseguit aquí que dues indústries tan diferents -i entre les quals hom podria fins i tot veure-hi, precipitadament, incompatibilitat- operin a escassos metres no només sense interferència sinó fins i tot cooperant i potenciant-se mútuament.

Però l'èxit no rau només a haver conviscut en harmonia: a més, aquest model per al territori, aquesta aposta dual, és un encert estratègic, perquè tots dos sectors són complementaris i diversos, i en conseqüència doten la nostra economia de versatilitat i solidesa. Està quedant clar en els temps difícils que estem travessant, i que lamentablement han tingut efectes especialment nocius sobre sectors com el turístic.

Òbviament, la indústria química també s'ha vist afectada per la crisi, però, almenys fins ara, de forma no tan acusada com la majoria de sectors. I a més aquest temps ha permès fer valdre la seva contribució social: amb flexibilitat i el sobreesforç solidari dels seus equips, la Química ha garantit durant els pitjors moments de la pandèmia subministraments essencials per a la societat.

Per tot plegat, perquè durant dècades han conviscut i crescut en paral·lel no només sense interferències sinó fins i tot amb sinergies; perquè són complementaris i per tant s'ajuden i compensen en temps de dificultat; i sobretot perquè tots dos són agents compromesos amb el territori, amb la seva prosperitat i amb el benestar de les persones que hi viuen; estem convençuts de la plena vigència del model.

Amb el compromís, perquè hi estem obligats, de continuar cercant i impulsant sinergies que donin resposta a nous reptes com la transició energètica o la circularitat de l'economia. Però no hi ha dubte que el nostre és un model de present i de futur. No només perquè en aquest territori tan ric hi ha lloc per totes dues activitats, sinó sobretot perquè totes dues, Química i Turisme, som necessàries i contribuïm, cadascuna des del seu àmbit, a fer un Camp de Tarragona millor.