Tribuna

Obrir

Que el 2021 sigui d'obertura per sortir de la bombolla de confort en què estàvem reclosos ara fa un any quan ni ens imaginàvem tot el que havia de passar, de manera que el 2020 no sigui perdut del tot

Xavier Plana

Consultor i coach. Soci director d’ICAM, Persones i organitzacions

Amb l'arribada del desembre la majoria d'empreses i de persones es focalitzen a "tancar" l'any. Es tracta de quadrar els comptes, acabar els projectes i cloure les carpetes pendents. Aquest 2020, després de tot el que hem viscut, hi ha més ganes que mai de passar full i deixar enrere per sempre un any nefast. La consigna sembla que sigui tancar per superar. Superar per oblidar. Oblidar per recuperar. Recuperar per créixer. Créixer per repetir…

Repetir un model econòmic i social insostenible. No n'hem après. I col·lectivament tancarem en fals una oportunitat per obrir. Obrir per mirar. Mirar per veure. Veure per comprendre. Comprendre per valorar. Valorar per acceptar. Acceptar per transformar.

Obrir la ment perquè les idees flueixin i no voler tenir la raó sinó construir raons compartides. Obrir converses perquè les persones s'expressin i s'escoltin i passin del "meu" al "nostre". Obrir els espais perquè no ens aferrem a taules i cadires particulars sinó a projectes i fites comuns. Obrir per mirar.

Mirar a l'altre amb curiositat per descobrir-hi un igual que des de la diferència m'enriqueix i em completa. Mirar el sentit d'allò què fem i no només quina quantitat en fem. Mirar quina és la meva aportació i a qui nodreix més enllà del meu interès i del seu retorn. Mirar per veure.

Veure que la complicitat escurça la distància social. Veure que la confiança ens apodera en la mesura que ens fa capaços. Veure allò que ens separa i adonar-nos que no és tant com sembla. Veure per comprendre.
Comprendre que la vida no és una cursa d'obstacles sinó una gimcana de reptes. Comprendre que la força està en l'equip per no creure's massa imprescindible. Comprendre que la sostenibilitat és la finalitat, no un mitjà. Comprendre per valorar.

Valorar que tenim molt més del que manifestem i que ho tenim en nosaltres. Valorar que l'altre també necessita sentir-se reconegut i que la seva contribució no és una amenaça sinó una riquesa. Valorar l'evolució constant dels equips, cada vegada més desenvolupats en xarxa i menys encasellats en un organigrama. Valorar per acceptar.

Acceptar que la por i l'esperança no són incompatibles i que ambdues estan en nosaltres. Acceptar que ens cal abraçar la incertesa per destil·lar-ne fortalesa. Acceptar que som els guionistes de la nostra història vital (personal i professional) i que tenim el poder de reescriure'n el desenllaç. Acceptar per transformar.

Transformar la manera com ens expliquem per ser transmissors de llum i esperança. Transformar les relacions perquè esdevinguin punt de trobada i de connexió. Transformar les organitzacions perquè siguin àmbits de realització professional i de construcció de valor tant econòmic com social.

Obrir per transcendir tot el que ens limita per estar tancats. Que el 2021 sigui d'obertura per sortir de la bombolla de confort en què estàvem reclosos ara fa un any quan ni ens imaginàvem tot el que havia de passar, de manera que el 2020 no sigui perdut del tot. Obrir per adonar-se de tot el que ens perdem per estar tancats.