Turisme

No podem més

Francesc Pintado

President de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de la Província de Tarragona

Aquesta setmana hem conegut noves mesures que afecten al nostre sector. Dic conegut perquè com és habitual, el Govern no ha comptat amb l'opinió de les associacions d'hostaleria i ha comunicat la seva decisió unilateral sense deixar-nos marge d'actuació. Res de nou.

Tornem a un confinament comarcal i seguim amb un horari de servei restringit. No entenem els arguments que donen a entendre que el virus a partir de les cinc de la tarda és més agressiu. La gravetat de la situació no és només a nivell de pèrdua d'oportunitats per la cancel·lació de reserves o per la impossibilitat de servir sopars; sinó que la unilateralitat i la manca de previsió en la comunicació de les noves mesures (anunciades un dimarts per implementar el mateix divendres) ha provocat que molts establiments de restauració perdin la inversió realitzada i optin per no obrir.

Les galledes d'aigua freda no paren de caure'ns a sobre. Amb una tímida treva durant la Setmana Santa, tornem a estar ruixats i congelats. Els nostres hotels estan patint i els nostres bars i restaurants, també. Per altra banda, les restriccions haurien d'anar acompanyades d'ajudes proporcionals i directes. És la Generalitat, organisme que ha dictat les restriccions en bars i restaurants, la responsable de donar resposta a un sector castigat i desmotivat que és clau per l'economia del país.

Seguim i seguirem defensant els nostres hotels, bars i restaurants. Seguim i seguirem reclamant respostes i mesures com les que traslladem, cada dia, als nostres suposats representants polítics: ampliar l'horari d'obertura de bars i restaurants per tal que el sector pugui treballar en condicions; deixar d'improvisar i anunciar mesures pactades amb el sector i amb l'antelació necessària per evitar més pèrdues i tancaments; augmentar els aforaments a l'interior, sempre mantenint les distàncies, i fins a un 100% d'aforament en terrasses; aixecar el tancament perimetral comarcal per recuperar la mobilitat (el turisme interior que ens alimenta prové, principalment, de l'àrea metropolitana de Barcelona); agilitzar el sistema de proves d'antígens i PCR's, així com augmentar el ritme de vacunacions; i implantar el passaport sanitari, creiem que s'ha de permetre la mobilitat a les persones que ja han estat vacunades.

Des de l'AEHT, seguim reiterant que els contagis no són culpa nostra, al contrari, creiem que l'hostaleria regula i és segura. Necessitem que se'ns escolti i sobretot que se'ns entengui perquè no podem més. I malauradament aquest és el clam unitari d'un sector cansat, toca i enfonsat que ja fa masses mesos que ens acompanya.