Turisme

Un salt quàntic al 2019

Francesc Pintado

President de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de la Província de Tarragona

Ens trobem immersos en el primer estiu de post-pandèmia i sembla que tot ha tornat a la normalitat i que ho ha fet sense terme mig ni deixant rastre. Portem mesos comprovant que consolidar tendències no és tan fàcil i que de les crisis a vegades no en neixen oportunitats. Per sort, els destins de costa ubicats al cor de la Costa Daurada han tornat a la plena ocupació i la resta de territoris de la província de Tarragona la tornen a concentrar al mes d'agost. Però els canvis que va portar la pandèmia, com el redescobriment del país i dels seus establiments horitzontals i amb poca massificació, o com el take away i el delivery que van dibuixar un nou model de negoci complementari; no s'han consolidat, sinó que s'han esfumat.

Però hi ha un problema generat per la pandèmia que sí va deixant rastre: la manca de personal. I és que durant els dos anys en que l'hostaleria va estar tancada, el personal es va haver de buscar la vida i va trobar feina en sectors amb menys estacionalitat i, per tant, amb la possibilitat de treballar tot l'any i de descansar els festius. Malgrat que des del sector s'estan implementant accions i condicions cada cop més atractives, som conscients que l'hostaleria porta intrínseca la necessitat de treballar quan la majoria de gent està de vacances o té temps lliure i que aquesta situació ens va en contra. Cal remarcar que molts establiments estan limitant els nombre de comensals i serveis perquè no disposen de personal per atendre amb la qualitat desitjada. En aquest sentit, creiem que per mantenir el nostre posicionament, cal posar tots els esforços en buscar solucions que ens permetin fer front a futures crisis i que ens aportin personal qualificat i motivat per treballar a un sector imprescindible per l'economia del país.

Com a conclusió, podem dir que el sector s'ha recuperat i ha tornant a una situació similar a la de 2019; però que no ha sapigut aprofitar els canvis positius que ens va proposar la pandèmia. També cal posar sobre la taula que aquesta recuperació es pot veure esquerdada per la pujada dels preus dels productes que està comportant una pujada de preus del serveis i, en conseqüència, una possible reducció de clients que no estaran disposats o no podran assumir-ho. Tot i això, des de l'AEHT, som positius i no compartim l'allau de notícies que traslladen a l'espectador un temor innecessari que no ajuda a l'ocupació ni a la cerca de personal. Hem de seguir treballant, com fins ara, amb esforç i passió, per adaptar-nos als canvis que vinguin i per seguir creixent com a destí de primera qualitat.