Management

Amics de la intel·ligència artificial

Albert Pàmies

Consultor empresarial i Economista. Professor associat de Màrqueting a la URV
www.albertpamies.cat

albert@albertpamies.cat

 

Aquest modest narrador avui ha tingut la temptació d'escriure aquest article utilitzant la intel·ligència artificial. Decidir un tema, donar quatre instruccions i esperar uns segons per obtenir un resultat qualitativament sorprenent. Així de fàcil i així de pertorbador alhora.

Són moltes les pàgines que s'han escrit i les notícies que hem vist sobre el famós Chat GPT, un prototip de chatbot d'intel·ligència artificial desenvolupat per OpenAI que s'ha especialitzat en el diàleg. 

Al final he renunciat a la temptació i el que he fet ha estat mirar de tenir una conversa amb ell/a per tal de conèixer-nos primer una mica millor. Quatre preguntes amb l'objectiu d'agafar-nos confiança.

De fet, si hem de passar la resta de la nostra vida junts, el millor que podem fer és entendre'ns.

La conversa literal ha anat així:

    -Però tu qui ets?

    -Sóc ChatGPT, un model de llenguatge gran entrenat per OpenAI. La meva funció és respondre preguntes i proporcionar informació sobre una varietat de temes. Estic programat per entendre i respondre en diversos idiomes, incloent el català. Com et puc ajudar avui?

    -Però realment creus que em pots fer la vida més fàcil?

    -Com a model d'IA, estic dissenyat per proporcionar informació i respondre preguntes de manera precisa i eficient. Puc ajudar a fer la teva vida més fàcil proporcionant informació ràpida i precisa sobre una varietat de temes, així com ajudar-te a trobar informació en línia. No obstant, depèn de les teves necessitats i com utilitzis les meves respostes i informació proporcionada.

    -Saps, però, que hi ha molt debat sobre la teva existència?

    -Sí, sé que hi ha debat sobre l'existència de les IA i els models de llenguatge com jo. Algunes persones creuen que les IA i els models de llenguatge com jo no tenen consciència ni intel·ligència pròpies, i que només són programes d'ordinador que imiten el comportament humà. Altres creuen que les IA i els models de llenguatge com jo poden tenir una forma de consciència o intel·ligència, i que poden ser considerats com a éssers vius.

    -Vols que ens anem coneixent?

    -Com a model de IA, no tinc la capacitat de tenir relacions ni connexions. El meu objectiu és proporcionar informació i respondre preguntes de manera precisa i eficient. Si necessites informació sobre un tema o una resposta a una pregunta, estaré encantat de proporcionar-te la informació que necessitis.

    -Vols dir, però, que no ens agafarem afecte?

    -Com a model de IA no tinc la capacitat de sentir afecte ni de tenir relacions personals.

Arribats en aquest punt, he cregut convenient acabar la conversa. M'ha quedat clar que no tenia cap intenció d'empatitzar amb mi i d'establir una relació més enllà de la simple funció per a la qual ha estat desenvolupat. Llençar-li tot tipus de preguntes i esperar tot tipus de respostes.

Podem debatre hores i hores sobre aquesta revolució que ha vingut per quedar-se i generar un nou salt quantitatiu i qualitatiu a les nostres vides. Possiblement aquest debat és estèril ja que això ja ho tenim aquí i ja forma part de nosaltres. El més important de tot plegat és saber què ha vingut a fer? què substituirà aquesta intel·ligència artificial que avui fan persones que ocupen una bona quantitat de llocs de treball? Com conviurem amb ella i què ens aportarà; i també molt important, què ens manllevarà?

Existeixen i existiran problemes ètics a tot plegat, ja que ens serà molt difícil poder regular-ne l'ús, també tindrem importants limitacions de comprensió per part de la societat, i el més important de tot serà la inseguretat i el possible ús nociu del sistema.

Mentre anem resolent aquests debats, però, jo seguiré intentant agafar-li confiança i mirar de fer-me amic seu.

Tot i que per gaudir d'una bona conversa prefereixo les persones de carn i ossos.