Management

Altes temperatures

Albert Pàmies

Consultor empresarial i Economista. Professor associat de Màrqueting a la URV
www.albertpamies.cat

albert@albertpamies.cat

 

És evident que això del canvi climàtic va de debò. Tot i els negacionistes entestats en les seves absurdes teories de la conspiració, ja és poca la gent que no té una alta sensibilitat i preocupació per les afectacions i conseqüències que pot deparar-nos.

Hem viscut uns dies amb unes temperatures que han trencat tots els rècords i que han enfilat els termòmetres a valors mai vistos en alguns indrets on tenim estadística. Ha estat difícil poder seguir amb la nostra vida quotidiana. Temperatures que alteren els ecosistemes i generen caos quan precisament el que es necessita és estabilitat per tal de garantir el futur.

Sovint també trobem empreses on es treballa amb un clima elevat i a altes temperatures. Ens referim a l'ambient psicològic i emocional que s'hi respira i que afecta de forma molt important els seus resultats. Les relacions humanes són la base de tot plegat. Les empreses estan formades per persones i podem tenir organitzacions altament eficients a nivell de productivitat però poc atractives per als seus treballadors, i això comporta a la llarga que aquestes organitzacions no siguin sostenibles i comencin a tenir problemes.

Com a mànagers o gestors d'empreses necessitem treballar per tal de potenciar i afavorir aquest clima i fer que els treballadors s'hi sentin a gust i motivats. Només d'aquesta manera serem capaços de què ens aportin la seva millor versió i facin que l'organització esdevingui un espai de concòrdia i de benestar.

Aquest clima no sorgeix de forma espontània, s'hi ha de treballar, s'hi ha de dedicar temps, s'hi ha d'invertir i s'han de crear les condicions per tal d'aconseguir-ho. Una de les primeres variables clau radica en saber escoltar als treballadors. No creure's savi i coneixedor de totes les respostes i tenir un alt grau de generositat per tal d'escoltar el que ens diuen les diferents persones que formen el col·lectiu. Quan una persona veu que la seva opinió és important i que se l'escolta quan aporta informació, automàticament incrementa la seva implicació en tot allò que fa.

Tenir la capacitat per implantar polítiques i estratègies que fomentin la satisfacció i el benestar laboral és molt important. Dedicar temps a pensar en el col·lectiu i generar pràctiques perquè aquest se senti integrat i alineat amb els objectius de la companyia, també. Si volem rebre el seu talent, necessitem donar-los alguna cosa a canvi, i aquesta cosa avui no ve només de la remuneració econòmica. Ja fa temps que sentim a parlar del salari emocional. Aquelles retribucions no econòmiques o intangibles que percep un treballador com a part de compensació de la seva feina i que impacta també de forma significativa, cada vegada més, en la seva satisfacció laboral. Conciliació laboral, plans de carrera ben definits, reconeixement a la tasca realitzada, autonomia laboral i beneficis socials són només algunes idees que afavoreixen aquest clima.

Si tornem a la calor, aquest estiu el sector de la pagesia està molt preocupat per la manca d'aigua i les afectacions que això està tenint en els seus cultius. El mateix passa a les organitzacions. Si no reguem de forma adequada els nostres recursos, no esperem recollir els seus millors fruits. Això va de donar i rebre, això va d'establir relacions guanyar-guanyar.

Preparem-nos per les temperatures que venen els propers mesos i comencem a pensar com podrem suportar-les.