Sostenibilitat

Hidrogen, eficiència i competitivitat

Saül Garreta

President del Port de Tarragona

En el darrer any s'han produït una sèrie d'esdeveniments que han situat el Port de Tarragona i Tarragona en el centre del procés de transició energètica del nostre país. El lideratge de Tarragona comença amb la iniciativa de la URV de constituir una aliança per a la creació de la "Vall de l'Hidrogen Verd de Catalunya Sud" que, abans que ningú, ja va marcar el camí a seguir per a la creació d'una cadena de valor a l'entorn d'aquest vector energètic sostenible. L'ecosistema empresarial, tecnològic i de coneixement que reuneix la nostra demarcació no es dona enlloc més. Tarragona compta amb la URV, el Port i el Clúster Petroquímic més gran del Sud d'Europa, amb companyies amb una llarga trajectòria, coneixement i capacitat d'innovació per adaptar-se a l'economia sostenible.

Tot es mou cap aquí, el Clúster ChemMed ha presentat un nou pla estratègic alineat amb les objectius de descarbonització. També avança el projecte per crear un centre de recerca especialitzat, impulsat per la Generalitat, la URV, ICIQ, Eurecat i la indústria química, per desenvolupar una tecnologia per valoritzar el CO2. I també anem coneixent importants inversions estratègiques per al territori en infraestructures que permetran eliminar la petjada de CO2 en l'activitat industrial, com per exemple, la iniciativa de Repsol de construir a Tarragona l'electrolitzador més gran de l'Estat.

El Port de Tarragona exercint el seu rol institucional i d'administració facilitadora i com a motor econòmic del país, s'ha sumat des del primer moment a impulsar aquest canvi amb una visió clarament metropolitana, especialment en l'àmbit de l'hidrogen verd. Es per això que acull la seu de la Vall de l'Hidrogen de Catalunya, dins d'un ecosistema innovador amb altres agents públics i privats, des del qual s'ha coorganitzat la 1a Catalunya Hydrogen Week al novembre passat i, recentment, el II Fòrum del Corredor de l'Hidrogen de l'Ebre, entre d'altres activitats. En paral·lel, en jornades com el Med Hub Day, explora les necessitats futures dels seus clients i les oportunitats que ofereix la producció, emmagatzematge i transport de l'Hidrogen per ser un port líder en el procés de transició energètica de la nostra economia i de la nostra societat. Avançar i accelerar en aquest procés és la (única) manera de guanyar eficiència i competitivitat.