Conjuntura

Horitzó 2020: les innovacions que venen

Persones, treballadors, empreses i territoris estem obligats a adaptar-nos si volem tenir un paper rellevant en el nou paradigma que s'està configurant

Hildebrand Salvat

Director Tècnic i Soci del Gabinet Ceres

És impossible fer palès en aquest petit espai tot el conjunt de canvis tecnològics i d'innovacions que es produiran en el curt termini i, encara més, com afectaran a la vida de les persones, així que em remeto a un llistat de punts ordenats sobre aquest horitzó 2020.

  • La revolució tecnològica que suposa la digitalització ha afectat, afecta i afectarà a tots els àmbits de la vida humana. El canvis què hem vist no tenen res a veure amb els que veurem.

  • El ritme de canvis està accelerant.

  • En l'àmbit de la digitalització s'hi troba el Big Data, la intel·ligència artificial, internet de les coses, el mòbil, etc.

  • La revolució que es produirà no és només digitalització. Els descobriments i avenços científics es produeixen de forma accelerada en molts altres camps: genètica, biologia, medicina, neurociència, química, nanotecnologia, enginyeria de materials, etc.

  • Sense oblidar que aquests avenços es produeixen en un món afectat per la pressió d'altres variables: la demografia (envelliment, processos migratoris, barreja i xocs culturals,...), l'entorn (canvi climàtic, diversitat, contaminació, impacte dels residus) i l'escassetat dels recursos (final de les energies fòssils).

  • De vegades, una innovació té efecte en uns productes concrets, per exemple quan es s'incorpora la sacarina als productes alimentaris i es genera els productes "light". Es parla de Transformació digital dels canvis que suposa la digitalització en com les empreses i organitzacions estan transformant la seva relació amb clients, usuaris i ciutadans. Però com es dirà aquesta transformació que va més enllà de la transformació digital? Com es dirà aquesta revolució on s'ajunten tots aquests factors?

  • Així doncs, parlem de robots, realitat augmentada, 5G, conducció autònoma, intel·ligència artificial, nanofibres intel·ligents, cossos biònics, hiperimatge, criptomònades, drons, exoesquelets...

  • Ja està passant. S'estan transformant de forma absoluta els principals sectors de l'economia: l'oci, l'automoció, la química, l'alimentació, la distribució comercial i la logística, el turisme, etc.

  • I tots aquests canvis transversals suposen que qualsevol empresa haurà de donar la volta a la forma com produeix, presta serveis i els comercialitza.

  • Aquest ritme de canvis i novetats ens obligara a adaptar-nos amb major velocitat i a adquirir més coneixements i habilitats tecnològiques. Com a persones, com a treballadors, com a empreses i organitzacions i com a territori.

Així doncs, quan comencem a fer els deures? Persones, treballadors, empreses i territoris estem obligats si volem tenir un paper rellevant en aquest nou paradigma. Activem-nos abans que sigui massa tard.