Management

Liderar la diversitat... intergeneracional

Xavier Plana

Consultor i coach. Soci director d’ICAM, Persones i organitzacions

Fa uns anys parlar de diversitat a les organitzacions aportava un toc exòtic que els hi donava una pàtina de modernitat. Actualment, en l'economia global, la diversitat és un factor assumit i normalitzat dins de les empreses amb tota naturalitat. Diversos factors socioeconòmics i condicionants polítics han provocat que les nostres societats siguin cada vegada més una Babel i això, lògicament també ha arribat a l'empresa.

Quan parlem de diversitat fem referència implícita a uns criteris de segmentació a partir dels quals classifiquem a les persones en grups o categories. El grup que ostenta la majoria d'aquests criteris d'inclusió, o el que és més nombrós, ocupa la centralitat i defineix els estàndards o arquetips de normalitat, i els grups que se'n diferencien omplen l'espai de les minories. La combinació d'aquestes majories i minories configuren la diversitat. Això ho podem aplicar a aspectes molt diferents, relacionats per exemple amb el país d'origen, el nivell d'estudis, l'opció sexual, la filiació política, la tendència ideològica o l'edat cronològica.

Si ens agafem a l'edat, i ens focalitzem en l'empresa, emergeixen les diferents generacions que conviuen en el si de les organitzacions. Amb un cert consens podem parlar de Boomers (1946-1964), de la Generació X (1965-1980), dels Millennials (1981-1996) i de la Generació Z (1997-2012), entenent que els anys que suposadament delimiten a les quatre generacions els hem d'entendre com una referència aproximada i no pas com un diagnòstic clínic. La qüestió és que cadascun d'aquests grups ha crescut en contextos socials, econòmics i tecnològics diferents, i això marca profundament la seva manera d'entendre la vida i, per tant, la feina, i fa que comparteixin uns referents i uns marcs mentals, que en el cas que ens ocupa tenen a veure amb les expectatives laborals i la motivació, la relació amb l'autoritat i l'autonomia, les preferències comunicatives i l'estil de treball. Liderar aquesta pluralitat generacional exigeix intel·ligència relacional, flexibilitat, escolta, empatia i una comprensió profunda dels valors i motivacions de cada grup, per anar més enllà dels estereotips i prejudicis generacionals.

Els Boomers tenen una visió més tradicional de l'empresa i acostumen a preferir el treball presencial, prioritzen la seva identitat professional i valoren la seguretat laboral i la lleialtat a l'empresa i a la família. La lleialtat és un valor important i es comprometen a llarg termini amb l'empresa. Valoren que se'ls reconegui per la seva experiència. Associen el treball sacrificat i l'esforç amb l'èxit professional, que és un dels pilars de la seva autoestima. Respecten l'autoritat i solen confiar en estructures jeràrquiques verticals. Han adoptat la tecnologia ja d'adults, i per tant no és el seu punt fort.

La Generació X valora molt la flexibilitat, l'autonomia i l'equilibri entre la vida laboral i la personal. Mostren bona capacitat d'adaptació i han estat clau en la transició cap a l'era digital, amb l'aparició d'internet i la globalització. Són la generació en què emergeix de forma rellevant el paper de la dona en l'àmbit professional. Solen ser pragmàtics i orientats a objectius, i tendeixen a preferir lideratges democràtics i col·laboratius.

Els Millennials busquen llocs de treball amb propòsit. Sovint venen de famílies protectores, i per això els hi costa més acceptar la jerarquia. Han crescut amb les xarxes socials i són tecnològicament més hàbils. Valoren les experiències per sobre de les possessions, necessiten canvis constants i tenen una visió més global i crítica. Prefereixen el treball en equip i un entorn laboral inclusiu. Valoren el feedback freqüent i constructiu. Prefereixen horaris flexibles i la possibilitat de treballar de forma híbrida presencial i remotament.

La Generació Z prioritzen la tecnologia, el treball remot, i valors com la diversitat i la inclusió. Busquen aprendre i avançar ràpidament. Emocionals i impacients. Enfocats a la diversitat i la inclusió. Tenen com a natural una immersió tecnològica avançada, i mostren una gran sensibilitat ecosocial. Són 100% nadius digitals, hiperconnectats, i estan acostumats a obtenir respostes immediates, amb poca tolerància a la frustració. Valoren la transparència i la diversitat. Busquen reptes que impliquin creativitat i solucions noves.

Liderar la diversitat intergeneracional no és només una responsabilitat i una necessitat d'adaptació. És una oportunitat per construir organitzacions més sàvies, humanes, resilients, competitives i connectades amb la realitat plural de la nostra complexa societat actual.