La Química i la seva transformació: una mirada al passat... i al futur

Va ser precisament la seva fortalesa en les exportacions el que va permetre a la Química ser un dels sectors que millor va resistir la crisi econòmica del 2008

Juan Pedro Díaz / Tarragona

Juan Pedro Díaz és gerent de l’AEQT.

En primer lloc correspon, per descomptat, felicitar l'Indicador d'Economia per aquestes dues dècades de trajectòria de tot un referent de la informació econòmica de les nostres comarques. Dues dècades que ens han vist evolucionar com a societat, com a territori i també, des d'allò que ens toca de més a prop a l'AEQT, com a indústria química.

El nostre sector ha experimentat una transformació radical en aquests 20 anys. La transició cap a uns productes cada vegada més enfocats al valor afegit, basats en l'aposta innata de la Química per la recerca, el desenvolupament i la innovació, ha permès reforçar la nostra competitivitat en uns mercats cada vegada més globalitzats.

Aquesta transformació ha facilitat, alhora, que la química tarragonina s'hagi consolidat com a indústria exportadora: a data d'avui, les empreses de l'AEQT són responsables de més del 50% de les exportacions de la demarcació.

I va ser precisament la seva fortalesa en les exportacions el que va permetre a la Química ser un dels sectors que millor va resistir, i sobretot que millor i més ràpid va recuperar-se, de la crisi econòmica del 2008: una bona notícia per a la mateixa indústria, és clar, però també per al territori.

En aquests 20 anys també hem assistit a una evolució notable en el si de les nostres instal·lacions on, en el camp de la seguretat, que sempre ha estat la primera prioritat de la indústria química, hem vist implementar innovacions tècniques i sofisticació de protocols constant, així com també una consolidació de la cultura de la seguretat a tots els nivells de les organitzacions del sector.

El mateix podríem dir pel que fa a les mesures i tecnologies implementades pel sector per a la minimització de l'impacte de la seva activitat, la protecció de l'entorn i del medi, la transparència i el diàleg amb la societat de l'entorn amb iniciatives com els panels públics assessors...

I, malgrat tants canvis en aquests darrers 20 anys, més radical encara es preveu la transformació del sector en les dues dècades que venen. Un període crític en el qual la indústria química de Tarragona vol emprendre amb pas ferm la seva necessària transició energètica, i aprofitar l'oportunitat irrepetible que en aquest àmbit representa l'hidrogen, no només per al sector, sinó per al territori en general per les seves característiques úniques. Serà aquesta la revolució que transformarà la Química i el Camp de Tarragona en el futur, i de ben segur que d'aquí a 20 anys l'Incador d'Economia hi serà per explicar-ho.