The economy, stupid!!!

El periodisme necessita mitjans especialitzats i més encara si focalitzen en el territori, en un territori concret

Coia Ballesté / Tarragona

Coia Ballesté és presidenta del Col·legi de Periodistes de Catalunya a Tarragona i vicedegana del Col·legi de Periodistes a Catalunya.

D'aquesta famosa i triomfant frase en trauria l'última paraula, perquè em grinyola formalment, però el sentit el comparteixo totalment. Tot gira al voltant de l'economia, tot. Ho sabia bé el visionari assessor de Bill Clinton, James Carville. Era l'any 1992, el nostre any olímpic, i Clinton s'enfrontava a George Bush pare per la presidència dels Estats Units. Bill Clinton tenia desavantatge a les enquestes, però amb l'economia, com a eix de la campanya, va acabar guanyant. A la famosa frase s'hi ha afegit un verb i ara l'utilitzem amb la construcció: "És l'economia, estúpid". I si, ho és.

El periodisme necessita mitjans especialitzats i més encara si focalitzen en el territori, en un territori concret. Fa 28 anys de la frase de Clinton, però en fa 20 d'un èxit més important per al Camp de Tarragona i l'Ebre. Fa 20 anys que uns agosarats van crear un diari per parlar d'economia. Tot gira al voltant de l'economia, i ens convé molt analitzar i avançar-nos als moviments econòmics. El periodisme especialitzat comença a ser un tresor que cal cuidar. Cada vegada, i per desgràcia, hi ha menys periodistes especialitzats als mitjans. La precarietat i la falta de recursos de les empreses també condicionen les especialitzacions. Queden molt poques redaccions amb experts en temes concrets i això tampoc rema a favor del periodisme. Per això convé tenir mitjans especialitzats, per poder aprofundir i investigar. I per tenir referents.

La precarietat té diverses arestes: l'especialització, la velocitat amb la qual s'ha de treballar, la falta de temps per reflexionar o investigar. Des del Col·legi de Periodistes tenim diverses campanyes per fer-hi front, per lluitar contra la precarietat. Una d'elles és la campanya "gratis no treballo", perquè tot és economia i al periodista sovint se li demana feina a canvi de res. Ho destaquem perquè en aquest concepte mal entès si amaga el menys teniment a l'ofici que defensem.

El periodisme es protegeix amb publicacions com l'Indicador d'Economia. Mitjans que publiquen de forma rigorosa i contrastada les notícies que ens ajuden a desxifrar el que mou el nostre món. I ho fan des de la proximitat. Cada vegada més, es constata com els ciutadans reclamen saber el que passa a casa seva. Tan important és qui guanya les eleccions als Estats Units com el que succeeix al territori on vius, el que passa a la proximitat. Per sort, la globalització també ha posat això en relleu. Els mitjans locals tenen un paper imprescindible en el dia a dia de la societat. Imprescindible i cada vegada més valorat.

"És l'Indicador, estúpid", periodisme a foc lent i de proximitat. Enhorabona per la feina.