Tresors entre les restes del naufragi

En els darrers 20 anys ens en hem sortit bé de moltes situacions complexes, a base de voluntat, esforç i treball

Josep Maria Cruset / Tarragona

Josep Maria Cruset és el president del Port de Tarragona.

En els darrers 20 anys n'hem vist de tots colors: l'auge de les empreses punt com, la bombolla immobiliària, la crisi financera, la pandèmia de COVID19... per citar només 4 cicles econòmics propis d'aquest primer període del segle XXI que han marcat les nostres vides d'una manera o altra. Han estat uns anys de grans transformacions econòmiques i socials que, a més, ja anunciaven un canvi de paradigma radical per als properes 20 o 25 anys... uns directament derivats dels efectes de la pandèmia de coronavirus, però també uns altres derivats del canvi de model econòmic que s'apropa.

A principis del 2020, la majoria dels plans estratègics de les empreses es van centrar a prendre mesures davant uns escenaris que preveien la desacceleració de l'economia global, l'estabilització de l'economia espanyola amb un creixement de l'1,6% i que presagiaven alguns riscos com les tensions comercials Xina-EUA, el Brexit, les eleccions nord-americanes i les tensions geopolítiques amb conseqüències petrolieres. I en un segon pla, es començava a parlar tímidament sobre les conseqüències del canvi de paradigma econòmic.

Però l'aparició d'un element disruptiu com la pandèmia de COVID-19 a escala global va truncar aquest enfocament i va obligar a centrar l'atenció en el desenvolupament de plans de contingència, en l'adopció de mesures de seguretat i salut, i en l'adaptació de les organitzacions a un entorn canviant i enormement amenaçador.

Després de la primera onada de la pandèmia, després d'una mena de "salvar qui pot", entre les restes del naufragi van aparèixer elements de valor: una acceleració de la transformació digital del sector, una major consciència de les debilitats de les organitzacions, i una major reflexió estratègica a mitjà i llarg termini, entre d'altres, que ha obligat a obrir els ulls als canvis -no tan llunyans- que generaran una transformació total de la nostra manera de viure i relacionar-nos amb el planeta: ara es parla més que mai de creixement sostenible, d'economia circular, energies verdes, digitalització, etc.

Uns reptes que hem de saber convertir en oportunitats si volem assegurar el futur de la pròxima generació. En els darrers 20 anys ens en hem sortit bé de moltes situacions complexes, a base de voluntat, esforç i treball. Ara, el repte és encara més gran i d'aquelles lliçons apreses n'hem de treure la claredat d'idees, la innovació i l'empenta necessàries per aprofitar les oportunitats de futur que se'ns presenten.

Des del Port assumim aquesta responsabilitat i treballem per posar les bases del port dels propers 20 anys amb importants inversions per a la construcció del moll de Balears, de la Zona d'Activitats Logístiques i de la Terminal Intermodal de Guadalajara, i amb una clara aposta per la sostenibilitat i la digitalització. Treball fet des del convenciment que les dificultats que vivim com a societat les encarem en el territori amb més oportunitats de futur.