Els reptes de la URV a la Catalunya Sud

Qualsevol crisi ve acompanyada sempre d’una oportunitat per canviar les coses i és aquí on la universitat ha de jugar un paper clau

María José Figueras / Tarragona

María José Figueras és rectora de la Universitat Rovira i Virgili.

La Universitat, entesa com l'espai on resideix la ciència i la transferència del coneixement, s'ha de convertir en un dels motors de la societat, a escala global i local, en aquests moments de canvis i incerteses. Qualsevol crisi, sigui de l'abast que sigui, ve acompanyada sempre d'una oportunitat per canviar les coses, per corregir errors, per continuar progressant i per optimitzar estratègies, polítiques i processos que vagin en benefici del conjunt de la societat. I és aquí on la Universitat pot i ha de jugar un paper clau, comptant amb aliats estratègics com són la Diputació de Tarragona i els ajuntaments.

Un exemple el tenim amb la resposta dels nostres investigadors i investigadores enfront de la crisi mundial provocada per la pandèmia de la COVID-19: la captació de més de 800.000 euros en convocatòries competitives de recerca relacionades amb la pandèmia, a través d'una desena de projectes científics de diferents àmbits del coneixement.

En l'àmbit que ens ocupa, la Catalunya Sud, la URV ha entomat el repte de liderar aquests canvis amb decisió i convenciment, en l'exercici de la seva responsabilitat social, emmarcada en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de la UE. Fa poc més d'un any, vam organitzar unes jornades sobre emergència climàtica i transició energètica amb l'objectiu d'implicar als agents polítics, socials, econòmics, tècnics i acadèmics en un debat al voltant dels grans reptes que ens planteja el canvi climàtic, i analitzar els efectes de la gestió energètica, el consum dels recursos i els impactes socials, tot estimulant solucions per part dels investigadors i dels grups de recerca.

Un dels primers resultats visibles i palpables d'aquella jornada ha estat la posada en marxa de la Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud, que, liderada i coordinada per la URV, en col·laboració amb la Diputació de Tarragona, agrupa una seixantena dels principals agents públics i privats del territori, amb el propòsit de crear valor social, econòmic i ambiental sostenible, a través de la implementació de l'hidrogen verd com a vector clau de la transició energètica. Tot i el breu temps que ha passat des de l'activació de la Plataforma, més de 60 empreses i institucions ja han presentat diferents projectes relacionats amb la mobilitat i l'ús de l'hidrogen verd, l'economia circular d'aquesta energia i les infraestructures bàsiques que requereix. Totes aquestes iniciatives, que analitza una comissió assessora científica i tecnològica de la Generalitat de Catalunya, amb la participació també de l'ICIQ, l'IREC, EURECAT, s'enviaran abans que acabi l'any al Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic com una proposta conjunta i cohesionada en l'àmbit territorial.

D'altra banda, fa unes setmanes la URV va acollir la presentació de l'Àrea 5G del Camp de Tarragona, que s'afegeix a l'Àrea 5G generada prèviament a les Terres de l'Ebre i que esdevé una gran oportunitat per liderar la transformació digital del territori, promovent la capacitació en l'ús de les tecnologies digitals avançades, que jugaran un paper clau en l'economia dels propers anys. La creació d'aquesta àrea, liderada al territori per la URV, és una tasca que promovem de manera compartida amb institucions com la Diputació i els ajuntaments de Tarragona i Reus, amb empreses locals i amb aliats estratègics clau en la innovació digital com són el Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat, la Fundació i2CAT i la Fundació Mobile World Capital. Gràcies a l'impuls d'aquesta àrea, el territori comptarà amb una universitat líder i referent en tecnologies digitals, alhora que la posada en marxa de l'Àrea 5G ens permetrà impulsar el procés de transformació digital de les nostres instal·lacions cap a un futur Campus Intel·ligent, que beneficiarà tota la comunitat, ens obrirà les portes a iniciar nous projectes de recerca i transferència en aspectes digitals aplicats a diferents àmbits de coneixement de la URV, i possibilitarà que ens replantegem la docència universitària cap a nous models. En definitiva, els nostres estudiants adquiriran uns coneixements actualitzats, en consonància amb el que reclamen els mercats laborals presents i futurs, i gràcies als quals seran més competitius.