Oportunitat per al sector nàutic

Necessitem més suport de les administracions, que han de prendre més consciència que el nostre sector genera turisme de qualitat amb un efecte multiplicador que genera tota mena d’impactes

Rodolf Guasch / Tarragona

Rodolf Guasch és CEO d'Hermanos Guasch i membre Executiu de la Asociació Nacional d'Empreses Nàutiques

Com tots els sectors, el turisme nàutic ha hagut d'adaptar-se a la Covid. La pandèmia va irrompre com una amenaça per les limitacions de mobilitat que comporten les mesures de contenció i la contracció generalitzada dels ciutadans a fer despesa i a organitzar activitats d'esbarjo. En particular, la pèrdua del turisme internacional, com a tot el sector turístic, es presentava com una llosa molt difícil de suportar. El sector nàutic, però, va fer de la necessitat virtut i va posar en valor que navegar és una activitat molt atractiva i, molt especialment, segura, familiar, divertida i que es desenvolupa de forma aïllada, només envoltat dels teus i del mar. Una evidència que, gràcies a la capacitat d'adaptació i la resiliència de les empreses nàutiques, ens ha permès tenir una temporada curta, però intensa, amb una gran captació de nous usuaris nacionals. Una dinàmica que sembla que continuarà el 2021, si ens fixem en l'important increment de reserves que estem registrant.

Crec fermament que el sector nàutic es troba davant d'una gran oportunitat. Hem de fidelitzar aquesta nova bossa d'usuaris i sumar-la als que ja tenien experiències prèvies i que, aquest 2020, han tornat a mirar a la nàutica. Cal aprofitar-ho. No ens podem quedar a la zona de confort i hem d'intensificar la nostra visibilitat com a alternativa turística. I, en aquest context, hem de seguir fomentant la cultura nàutica i trencant l'estigma d'activitat elitista, que no es correspon amb la realitat.

Un repte en el que necessitem més suport de les administracions, que han de prendre més consciència que el nostre sector genera turisme de qualitat amb un efecte multiplicador que genera tota mena d'impactes. Des dels tradicionals de qualsevol activitat turística (allotjament, restauració, comerç, etc.) a la generació d'activitats vinculades al manteniment dels vaixells i les instal·lacions que tenen una interessant potencial de creació de mà d'obra. El turista nàutic és, a més, un turista fidel a les destinacions amb les que es vincula i genera al voltant d'un 40 % més d'impacte econòmic que el turista no nàutic. Per tot plegat demanem una aposta més decidida de les administracions per seguir desenvolupant un sector que aporta tan valor afegit per als territoris que l'acullen.