Competint contra gegants

El comerç de proximitat es digitalitza per sobreviure davant la proliferació de grans superfícies i el creixement del comerç electrònic

Mónica Carrasco / Reus

El petit comerç, el comerç de proximitat, el comerç tradicional... ha hagut de sobreviure durant aquests vint anys davant l'amenaça de dos grans competidors ferotges: la proliferació de grans superfícies o centres comercials i el creixement imparable del comerç electrònic. La pandèmia ha acabat de posar les coses difícils a un sector que suma la necessitat de digitalitzar-se als seus grans arguments de sempre: servei, especialització i valor afegit. L'increment de la consciència social cap al consum de proximitat que s'ha accentuat en els darrers mesos insufla optimisme a un sector que reivindica el seu impacte positiu sobre la societat.

En només dotze mesos Catalunya ha perdut 4.800 comerços i 2.600 empreses de l'hostaleria. Són dades d'un informe publicat per la Cambra de Comerç de Barcelona, que els situen com dos dels sectors més afectats per la pandèmia. De fet, un estudi de la consultora J3B3 sobre l'impacte de la Covid19 al comerç català constata ja que prop del 40% dels comerços difícilment podran evitar el tancament definitiu. Una manera de combatre la situació és posant en marxa plans de viabilitat basats en eines digitals i de màrqueting per arribar a potencials nous clients.

Tot i la duresa de la situació actual, la Covid19 no és l'únic enemic amb el què el comerç ha lluitat en els darrers vint anys. El llistat és ampli: grans multinacionals, centres comercials, la inabastable oferta en línia, el canvi en els hàbits de compra de la població, la manca de relleu generacional o la reticència al canvi. Tot plegat ha fet que el comerç tradicional topés amb la pandèmia en una situació ja complicada. Ara bé, per sorpresa de molts, la Covid19 ha tingut també un efecte de baló d'oxigen i els ha tornat a situar com a element clau en la vertebració de les ciutats i el teixit social. Als ulls de molts consumidors, el comerç de barri i de ciutat ha renascut com l'opció de confiança. Ho destaca la presidenta de la Unió de Botiguers de Reus, Meritxell Barberà, qui assegura que "la pandèmia ha canviat la percepció cap al comerç de proximitat". Per Barberà "s'havia tendit a les grans plataformes perquè és còmode però ens hem adonat que si volem ser responsables, sostenibles i mantenir vives les ciutats ens cal apostar pel comerç local".

Els mateixos comerciants reconeixen que cal aprofitar aquest canvi de percepció per part dels consumidors però no n'hi ha prou amb viure dels valors que es representen. Les claus per sobreviure són l'especialització i la digitalització, donant cada vegada més serveis. Es tracta d'una aposta individual i de sector per fer un canvi estructural en el qual es necessita també l'acompanyament de les administracions.

En aquest sentit, el darrer estudi de la situació econòmica i laboral elaborat per patronal de la petita i mitjana empresa de Catalunya FEPIME constata que la pandèmia ha provocat l'acceleració de la transformació digital en un 23,1% de les microempreses, en un 31,2% de les petites empreses i en un 46,4% de les mitjanes i grans empreses. Les dades ens diuen també que un 43,5% de les microempreses han apostat pel màrqueting digital, prop d'un 34% ho ha fet per la creació o renovació d'espais web i un 28% ha introduït el comerç electrònic. Són les xifres més esperançadores d'un informe que posa de manifest que la facturació de les empreses catalanes ha caigut un 35,2% en el tercer trimestre de 2020.

Els experts en digitalització adverteixen que aquelles empreses que no apostin per aquesta fórmula quedaran fora de la partida on hi ha en joc la supervivència del negoci. Ja no n'hi ha prou amb conèixer al client pel nom, cal tenir-lo en una base de dades per poder apropar-se a ell d'una manera diferent i fidelitzar-lo. La clau està en trobar l'equilibri entre l'espai físic i el digital perquè aquesta combinació té un gran avantatge respecte a la venda purament en línia. Per Miquel Àngel Fuster, president del Col·legi d'Economistes de Catalunya a Tarragona, caldrà "saber combinar el comerç de proximitat, més especialitzat i amb una atenció més personalitzada, amb les grans cadenes comercials i la fortíssima irrupció del comerç electrònic. Una ciutat sense comerç ni restauració és una ciutat morta".

En aquest sentit, el petit comerç ha d'entendre que una inversió en tecnologia l'ajudarà, en el futur, a tenir continuïtat i a incrementar les possibilitats de negoci. Davant l'onada imparable dels grans, cal buscar fórmules per minimitzar el seu impacte i conviure-hi . La digitalització del comerç ja no és un projecte a futur, és l'ara o mai.