20 anys de vitivinicultura

A la Facultat d’Enologia aquest temps també ha deixat un pòsit en forma de vins que han elaborat els nostres estudiants i que han contribuït al creixement d’aquesta indústria

Joan Miquel Canals / Tarragona

Joan Miquel Canals és degà de la facultat d'Enologia de la URV.

L'altre dia obria una ampolla de vi dolç de la Facultat d'Enologia de la URV de la collita 2001 (podeu veure l'ampolla al meu instagram @jmicanals), i em va fer pensar. Quan s'obre una ampolla d'aquest recorregut hom es pregunta com ha canviat en el món al llarg d'aquests dos decennis. En primer lloc vaig pensar en mi, ja em permetran la immodèstia, l'evolució personal d'un professor universitari que ha intentat treballar per la institució prenent sempre les responsabilitats que m'han encarregat, fins al dia d'avui en que represento la Facultat d'enologia com a degà. Però també vaig pensar en el lloc d'on surt aquest vi, la URV.

Som un centre petit en el conjunt de la universitat, però singular. La nostra vocació internacional ens ha portat a ser reconegut arreu, amb programes de formació internacional, com el Màster Erasmus Mundus en innovació enoturisme, el únic programa d'aquest tipus coordinat per la URV o programes de transferència de formació Erasmus+ com el VITAGLOBAL o en vins ecològics OENOBIO. També participem en xarxes de recerca internacional com OENOVITI, que permeten accedir a fons de recerca.

En vint anys hem fet intercanvis de professorat i estudiants en els millors centres arreu del món, a països com França, Itàlia, Alemanya, USA, Austràlia, Xile, Argentina, Uruguai, Nova Zelanda, Geòrgia, Sudàfrica, Grècia, Canadà i ben segur me'n deixo algun. Amb professors que ostenten representacions des de a organismes locals, com ara la presidència del Col·legi d'enòlogues i enòlegs de Catalunya, a Espanya en la directiva de la Plataforma Tecnólogica del Vino fins a altes representacions a la Organització Internacional de la Vinya i el Vi (OIV). Però tot això sols te sentit quan tenim clar que el focus està en l'estudiant i que com més ben formats estan els professors millor prepararan els seus estudiants.

En aquests vint anys la URV també ha impulsat la transferència de coneixement a través de la col·laboració directe dels grups de recerca amb empreses vitivinícoles a través de la Fundació URV. La Facultat d'Enologia contracta el 4,4 % del import total de la Fundació. L'altre gran eina de transferència ha estat el parc tecnològic del vi, VITEC, i que en la voluntat d'implantació territorial de la institució es va instal·lar a Falset el 2008. Avui és una referència en el territori català i espanyol, amb una facturació anual al voltant del milió d'euros.

I en acabar l'ampolla el vi tenia un pòsit, el temps d'envelliment havia deixat un precipitat al fons de l'ampolla. A la Facultat d'Enologia aquest temps també ha deixat un pòsit en forma de vins que han elaborat els nostres estudiants i que han contribuït al creixement d'aquesta indústria, avui el tercer sector agroalimentari del país en exportació, després de la fruita i el càrnic. Però el pòsit també és el coneixement que hem creat i que hem transferit a les empreses, per finalment esdevenir una societat millor que vint anys enrere, que és la finalitat última de la Universitat.