Objectiu: reactivar l'economia

mai com ara, amb la pandèmia del coronavirus, hem hagut de reaccionar amb tanta rapidesa per fer front als canvis que ha comportat aquesta crisi sanitària, social i econòmica sense precedents

Noemí Llauradó / Tarragona

Noemí Llauradó és presidenta de la Diputació de Tarragona.

En fer balanç dels darrers vint anys, ens adonem del gran salt quantitatiu i qualitatiu que han experimentat molts àmbits de la nostra societat, incloent-hi l'empresarial i el de l'administració pública. Uns i altres en hem adaptat dia rere dia als nous reptes i sistemes de treball vinculats a la digitalització o a l'especialització professional en nous sectors d'activitat. Però mai com ara, amb la pandèmia del coronavirus, hem hagut de reaccionar amb tanta rapidesa per fer front als canvis que ha comportat aquesta crisi sanitària, social i econòmica sense precedents.

Ara encarem el nou any amb la Covid-19 encara present a la nostra societat, i alhora amb la mateixa determinació i esforç que esmercem des de l'inici mateix de l'emergència sanitària, al març passat. D'aleshores ençà, el pla de xoc que vam engegar a la Diputació de Tarragona ens ha permès destinar recursos arreu dels nostres municipis per pal·liar les conseqüències de la crisi i reactivar l'economia i la inversió pública. Així mateix, el pressupost de la institució per a 2021 està expressament dissenyat per fer front a aquesta situació, amb ajuts als ajuntaments, a l'àmbit social i als sectors econòmics que pateixen les conseqüències de la pandèmia. Un pressupost que reflecteix, un cop més, el caràcter de la Diputació com a autèntic motor econòmic de la demarcació, i ara més que mai.

La nova situació ens fa ser encara més curosos i eficients en la nostra tasca com a administració en la recerca del bé comú i en la millora de la vida de les persones. En aquest sentit, hem multiplicat els recursos per agilitzar l'atenció i suport als sectors més afectats directament per la crisi, però sense oblidar el conjunt d'àmbits als quals prestem servei en el marc de les nostres competències, al Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Baix Penedès, i en base al Pla de Mandat 2019-2023. Un dels nostres objectius primordials és que la inversió pública municipal no s'aturi ni un instant, i sigui protagonista dels propers temps per contribuir, precisament, a superar el mal moment que viu l'economia dels nostres pobles i ciutats, els diferents sectors d'activitat i el conjunt de la ciutadania.

L'actual capacitat inversora de la Diputació de Tarragona, fruit de la bona salut de les nostres finances, també ens permet, per exemple, engegar un dels projectes que han de posar segell propi a aquest mandat: el desplegament de la fibra òptica als municipis, en treball conjunt amb la Generalitat. Al mateix temps, apostem per la implantació de nous sistemes de transició energètica més ecològics i econòmics, en el marc de la lluita contra el canvi climàtic. En són dues mostres el projecte 'Xarxa de calor de proximitat', que ja permet que nou municipis de la demarcació utilitzin la biomassa forestal per escalfar equipaments públics, o la nostra implicació en la plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud, un nou pas endavant per avançar en el desenvolupament sostenible del territori.

Abans d'acabar, vull felicitar l' 'Indicador d'Economia' per haver celebrat vint anys de bona informació i acurada anàlisi de l'activitat productiva de casa nostra. Poc després de néixer, ja us vau convertir en un referent per als múltiples sectors econòmics de la demarcació i també per a les administracions que, com la nostra, contribuïm a fer rutllar l'economia per convertir les nostres comarques en un lloc millor per viure. Entre tots aconseguirem que, ben aviat, les vostres pàgines s'omplin novament amb bones notícies, en les quals la Covid-19 sigui només un funest i llunyà record.