Motor de canvi

Les tecnologies de la informació i la comunicació són fonamentals per crear i oferir solucions a les empreses

Eduard Vicente / Ascó

Pablo Mazón és president del Clúster TIC Catalunya Sud.

Si mirem enrere, durant els darrers vint anys el sector de les tecnologies de la informació i la comunicació és probablement un dels que ha patit una major revolució. Vivim en constant evolució i, només en la darrera dècada, la tecnologia ha fet un salt de gegant que ens ha permès assolir fites inimaginables als anys noranta. Alguns dels factors que han contribuït a aquest salt són el treball constant en investigació i l'afany per superar entrebancs. El Clúster TIC treballa per reforçar la seva posició però també per contribuir a enfortir altres sectors i oferir-los solucions en l'àmbit de la digitalització, situant-se al servei de les empreses presents al nostre territori.

Aquí apareix un altre factor essencial: la proximitat. Volem mantenir el motor en marxa per enfortir el sector productiu de les nostres comarques perquè només així aconseguirem també atreure i retenir talent. D'aquí que seguim treballant diàriament en solucions tecnològiques i de formació per sectors com la salut, el comerç, el turisme, la indústria, el lleure o la cultura. Les tecnologies de la informació i la comunicació són fonamentals per crear i oferir solucions a les empreses. Ho hem vist amb més força que mai en els darrers mesos, quan les solucions tecnològiques han permès mantenir l'activitat de moltes empreses quan semblava impossible continuar. Però més enllà d'això, ho veiem cada dia quan la tecnologia contribueix a millorar processos de producció i ofereix solucions efectives a les necessitats empresarials.

El present i el futur depenen de la capacitat de fer front al repte de la digitalització i en aquest repte el Clúster TIC Catalunya Sud pot ser eina i solució. Per aquesta raó, aquest 2021 potenciarem la nostra oferta de formació digital per a empreses amb programes específics on els socis del Clúster tinguin un paper clau en la capacitació i formació. Volem seguir acompanyant els diferents sectors en aquesta transformació i, en aquesta línia, la formació i el treball en xarxa entre diferents actors del teixit productiu resulten imprescindibles.

Cal també que des de les administracions es reforcin aquests ponts perquè segons el passat baròmetre del sector TIC a Catalunya, només el 42,1% de les empreses treballa de manera adaptada a l'era digital i en la resta, ho fa només algun perfil concret. El sector TIC aquí hi té un paper clau; a banda d'oferir solucions, ha de promoure la renovació en qualsevol àmbit d'activitat. Per tant, el repte és per tothom, no només per aquells que s'han d'adaptar a treballar de manera digitalitzada.

En aquest sentit, des del Clúster potenciarem els vincles i dinàmiques amb els diferents sectors per desenvolupar estratègies conjuntes. Les tecnologies de la informació i la comunicació són un factor d'optimització de recursos, a la vegada que catalitzadores de valor i negoci. Per això hem de seguir liderant la innovació tecnològica en diferents àmbits d'activitat a través de projectes transformadors que generin creixement i contribueixin a tenir un teixit empresarial més fort al territori, capaç d'adaptar-se als canvis amb major rapidesa.

Aquest 2020, la crisi provocada per la pandèmia ha posat sobre la taula debilitats tecnològiques de diferents sectors que han provocat una manca de competitivitat empresarial. Al mateix temps, s'ha constatat que el grau de digitalització de les empreses ha estat un factor decisiu en la seva capacitat d'adaptació a la situació. Per tot plegat, cal que treballem plegats i premem l'accelerador de la transformació digital com a motor de canvi del present i el futur.