Cooperació per assegurar un futur sostenible

Redacció / Tarragona

El 60 % dels tràfics del Port de Tarragona estan relacionats amb la indústria petroquímica i reflecteix la importància econòmica del sector per al nostre territori i per a la nostra organització. El Port actua com a node logístic per a l'entrada i sortida de productes per via marítima i terrestre i, actualment, és un referent en l'àrea de la Mediterrània i a tota Europa. Som un hub logístic líder a la Mediterrània per a l'emmagatzematge i la distribució de productes petroquímics des d'on entren i surten més de 20 milions de tones de líquids a granel a l'any.

Aquest lideratge és fruit de l'esforç de l'Autoritat Portuària, de les terminals i de la indústria per consolidar el Port de Tarragona com a porta d'entrada i sortida d'aquests tipus de tràfics cap a tota Europa. En aquesta línia de cooperació amb el sector, cal destacar l'augment de capacitat d'emmagatzematge que s'està assolint al Port mitjançant les inversions que estan realitzant les terminals -Tepsa, Vopak Terquimsa i Euronergo- que operen en el Moll de la Química. L'ampliació d'aquest moll representa un alineament d'estratègies fonamental per mantenir la capacitat i la competitivitat de les nostres instal·lacions enfront dels nostres competidors nacionals i mundials.

Inversions com el Moll de la Química o la terminal de La Boella potencien la competitivitat del sector químic

En paral·lel, l'Autoritat Portuària segueix treballant per millorar aquest posicionament estratègic a la Mediterrània i al Sud d'Europa. Fa unes setmanes el Port i CTC-Combi Terminal Catalonia (una joint venture liderada per BASF) han aconseguit signar un acord d'intencions per explotar la terminal intermodal de la Boella. L'acord representarà una millora tècnica i de capacitat operativa d'aquesta infraestructura, fet que contribuirà a la potenciació del les operatives lligades al transport intermodal, especialment del ferrocarril, i conseqüentment a l'augment del potencial del Port de Tarragona com a punt de distribució de productes per a la indústria petroquímica, entre d'altres.

Els plans actuals preveuen que, a partir de 2023, la Boella arribi a operar 8 trens d'entrada i 8 de sortida diaris. Cinc d'aquests vuit trens connectaran amb el Nord d'Europa i tres amb la península Ibèrica. De les cinc destinacions a Europa, en principi, es té assegurada una connexió amb Alemanya i una segona amb Bèlgica. Els altres tres serveis a nivell europeu podrien enllaçar amb els Països Baixos, el Regne Unit i Itàlia. Així doncs, assolir aquest repte posicionarà Tarragona més a prop de la capacitat que tenen els ports més connectats de la península i del Nord d'Europa, i estarà en condicions de competir més i millor a nivell continental i mundial.

L'acció de l'Autoritat Portuària també s'està concretant en el repte de la recuperació econòmica i la resiliència post pandèmica del nostre territori. No fa gaire presentàvem, junt a Repsol i l'Ajuntament de Vila-seca, el projecte "Cal·lípolis Next Generation" per optar a fons europeus i poder implementar 11 projectes per un valor total de 260 milions d'euros. Entre ells es troba un objectiu molt important: la millora del front 80s del pantalà de Repsol, que permetrà millorar les operatives de descàrrega de cru de petroli en termes de capacitat (vaixells més grans), i incrementar la seguretat ambiental i la competitivitat d'aquesta infraestructura.

Per altra banda, el Port de Tarragona també ha fet front comú amb les empreses del sector petroquímic, la URV i fins a 100 empreses i entitats diferents per presentar el projecte "Vall de l'Hidrogen de Catalunya" per tal de convertir el nostre territori en un referent de transformació energètica i econòmica. Dins d'aquest projecte, el Port aposta per la implementació de l'hidrogen com a combustible alternatiu per a processos marítims, de mobilitat terrestre i logístics i industrials, en línia amb els objectius del Pla de Sostenibilitat del Port aprovat al juliol de 2020 i que vol aconseguir una petjada zero de CO2 per al 2030.

Totes aquestes accions per a la consolidació del posicionament del Port com a Hub logístic de la química porten un segell comú: la col·laboració entre els agents implicats i la combinació del creixement econòmic amb la sostenibilitat, a través del canvi energètic, la innovació i la digitalització. Només així, assegurarem el nostre futur.