Compromís i oportunitat

Berry Global assoleix el 100% de consum d’energia verda i intensifica la reutilització dels residus en la fabricació dels seus productes

El centre de producció de Berry a La Selva del Camp, un dels més importants d'Europa de la companyia.
Dani Revenga / La Selva del Camp

La multinacional Berry Global, amb un dels centres de producció més importants d'Europa a La Selva del Camp, està immersa en un cicle inversor que té en la sostenibilitat un dels seus grans pals de paller. L'aposta d'aquesta empresa del sector del packaging és transversal: des de l'origen renovable de l'energia que consumeixen a les seves operacions i processos productius al repte de reutilitzar el 100% dels residus que generen. Una política que és un compromís i, també, una oportunitat de mercat en un context en què les empreses que no interioritzen aquesta valors deixen de ser competitives.

El centre de Berry Global a La Selva del Camp ha assolit la neutralitat d'emissions de CO2 per qüestions energètiques gràcies als acords amb dos subministradors d'energia renovable. Una aposta que abans que acabi l'any quedarà avalada pel certificat de CO2 Logic, una empresa que acredita aquestes bones pràctiques.

El repte energètic no acaba aquí: ja treballen en una instal·lació de plaques solars al sostre de les seves instal·lacions. Amb la generació d'energia fotovoltaica podrien cobrir el 5% de les seves necessitats i els serviria per impulsar carregadors per fomentar vehicles elèctrics entre els seus treballadors. Unes mesures concretes que s'ampliaran amb el que surti del programa Energise our future, que planteja el repte constant de l'eficiència en les operacions i processos per reduir progressivament el consum d'energia.

L'altre gran àmbit en l'aposta per la sostenibilitat de Berry és la reutilització dels residus. El programa Waste is Gold marca com a objectiu arribar els residus zero. Una fita que ja tenen a prop: actualment només un 2% dels materials sobrants van a una altra empresa que els recicla. Però acaben de llançar Endura, un nou producte que es genera a partir de material reciclat.

La consciència mediambiental de Berry va més enllà: impulsen el CatalunyaCleanUpChallenge, una iniciativa que fomenta la recollida de plàstics i altres peces d'escombraries i que en els últims 12 mesos ja ha acumulat 200.000 peces recollides gràcies a la col·laboració de 1.000 voluntaris i 70 entitats col·laboradores.

David Cortés / Vicepresident europeu de Berry Global

"Assumim el cost de ser sostenibles"

Reusenc de naixement i format a la URV, David Cortés és el responsable dels 12 centres de producció europeus de Berry. Amb 8 anys a la companyia (abans PGI, entre d'altres) té interioritzats els criteris de sostenibilitat que són centrals en l'estratègia de Berry.

Per a una empresa com la seva la sostenibilitat és un valor irrenunciable?

Absolutament, tant a nivell dels nostres procediments i productes com del consum energètic. La sostenibilitat està al centre de la nostra estratègia i del nostre pla d'inversions.

Inversions que tenen un cost...

L'assumim. Per ser sostenible has de fer una aposta econòmica, però no ser-ho ja no és una opció. Per compromís i valors, però també perquè el mercat anirà expulsant les empreses que no siguin exemplars en aquest repte.

El sector del packaging és vital en aquest repte global. Com ho afronten?

Tenim clar que som part de la solució i no del problema. El plàstic és clau per a que molts sectors siguin més sostenibles perquè és reciclable. Hem de fer pedagogia, i per això els directius de Berry ens integrem al programa Plastic Ambassador, impartit a Cambridge, per explicar a la societat la circularitat dels plàstics.