Un projecte coral

Coordinat per REDESSA, el Hub involucra el sector agroalimentari amb el TIC i compta amb l’impuls de l’Eurecat, la URV, l’Ajuntament de Reus, la Diputació i la Generalitat

Dani Revenga / Reus

El Hub Foodtech & Nutrition es va presentar el passat 23 de febrer com un projecte de col·laboració públic-privat en el que participen dos dels sectors clau de l'economia del territori: l'alimentari i el tecnològic. Compta amb el lideratge de l'Ajuntament de Reus, a través de l'empresa municipal REDESSA, la Diputació de Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili, l'Eurecat i el Clúster TIC. És un dels 27 als quals la Generalitat dona suport per rebre els Fons Europeus Next Generation.

La primera fita d'aquest projecte és haver alineat aquest ventall d'agents públics i privats per aconseguir un objectiu compartit i d'interès general: crear un ecosistema catalitzador d'innovació, especialitzat en el sector agroalimentari. Involucrant a dos sectors clau: l'agroalimentari, que té davant seu el repte de la transformació digital, i el TIC, que mitjançant el Clúster TIC ha de ser el col·laborador necessari per arribar a aquest objectiu.

Sectors que són estratègics i d'un volum molt rellevant per a l'economia de les comarques tarragonines. El Clúster TIC que aplega 60 empreses i entitats, 2.000 treballadors i més de 1.000 M d'€ de facturació; i el de nutrició i alimentació, amb més de 100 empreses a la demarcació de Tarragona, que sumen més de 6.000 treballadors i uns 2.500 M d'€ de facturació anual.

Amb l'epicientre científic a l'Eurecat, el punt de partida del Hub és el nou escenari al que s'enfronta l'alimentació humana, amb una nova generació de consumidors, més informats i més exigents. I tres línies mestres: l'envelliment saludable, nutrició personalitzada i producció eficient i sostenible. Un nou paradigma a que han de donar resposta tecnologies com els aliments d'impressió 3D, els embalatges intel·ligents, l'aplicació del blockchain a la traçabilitat alimentària, la intel·ligència artificial, l'internet de les coses, etc.

Els fons europeus, la cirereta del pastís

El HUB Foodtech & Nutrition té prevista una inversió de 49 milions d'euros que s'espera que puguin arribar total o parcialment de la Unió Europea, via els fons Next Generation. De moment, ja és un dels 27 projectes als quals el Govern de la Generalitat dona suport en aquesta cursa per captar aquests recursos extraordinaris que Europa va activar com a resposta a la crisi de la Covid. El gerent de REDESSA, Albert Boronat, assegura que "confiem en els Next Generation, però és un projecte que volem impulsar sigui com sigui, hi ha altres subvencions", apunta. Sergi Novo, gerent del Clùster TIC, explica que "l'equip ja està treballant, donant forma als projectes, perquè quan en surti una es pugui articular un projecte i aspirar a captar fons, i si no s'aconsegueix es tornarà a intentar".