Fent present el port del futur

Josep M Cruset i Domènech - President del Port de Tarragona

El transport marítim és un sistema de vital importància en el desenvolupament socioeconòmic mundial. És el responsable de la importació i exportació de recursos tan estratègics com els productes energètics, els minerals, els agroalimentaris... a més d'oferir serveis logístics a les indústries, presents dia a dia de la societat a través de la transformació de matèries primes en béns de consum, com ara la construcció, l'automoció, l'alimentació, el tèxtil i, fins i tot, productes i serveis sanitaris i farmacèutics.

S'estima que al voltant del 80% del comerç mundial es mou mitjançant el transport marítim internacional. Això obliga els operadors logístics a plantejar-se una sèrie de reptes sobre la millor manera d'aprofitar aquest potencial i, al mateix temps, de millorar la seva eficiència econòmica i de sostenibilitat.

Des del Port de Tarragona treballem per ser el referent logístic i de transport al sud d'Europa. Tarragona destaca per ser un dels ports més importants de la Mediterrània en tràfics d'agroalimentaris i en pasta de paper, per citar-ne dos exemples. No obstant, els principals tràfics del Port de Tarragona estan relacionats amb la indústria petroquímica, la qual cosa és un reflex de la importància econòmica del sector per al nostre territori i a l'hora per a la nostra organització. Per això, des de fa molts anys el Port treballa per millorar any rere any el seu posicionament com a hub de productes químics al sud d'Europa.

El Port actua com a node logístic per a l'entrada i sortida de productes per via marítima i terrestre i, actualment, ja és un referent en l'àrea de la Mediterrània i a tota Europa. Ho demostren els bons resultats registrats l'any 2021, on el grup de mercaderies de líquids a doll (en el qual es troben els productes químics i petroquímics) ha experimentat un augment del 17%, movent un total de 21,2 milions de tones i recuperant pràcticament el volum de tràfic prepandèmia.

Port Tarragona és una realitat com a pol logístic en productes petroquímics i segueix treballant per consolidar aquest lideratge realitzant inversions pròpies i facilitant-ne de privades, perquè les empreses que treballen en les nostres instal·lacions siguin encara més competitives. Totes les inversions i esforços realitzats en el moll de la Química es veuen ara reflectits en una major capacitat en emmagatzematge i en operatives que han obert la porta a nous tràfics portuaris i a una reducció de costos per l'efecte d'economies d'escala. El que acaba suposant un augment de la competitivitat per al Port i per a les empreses. Les dades d'ocupació assolides del Moll de la Química reflecteixen aquest creixement com a hub químic i també el compromís de les empreses que hi operen, com també, l'alt interès que ha suscitat la concessió dels darrers 15.000 m² disponibles en aquest moll de 36 hectàrees de superfície.

Des de Port Tarragona creiem fermament que el creixement econòmic va unit de manera indissoluble al respecte pel medi natural. Totes les accions per a la consolidació del posicionament del Port com a Hub logístic de la química combinen creixement econòmic i sostenibilitat, a través del canvi energètic, la innovació i la digitalització. En aquest sentit, el Port Tarragona compta amb un sistema de canonades que connecta amb les industries que utilitzen els productes petroquímics fent que aquest transport sigui sostenible, segur i econòmicament eficient i vetlla per la seguretat, el manteniment i la modernització de les instal·lacions.

Conscients que vivim en un entorn molt volàtil, on els canvis es succeeixen dia rere dia, Por Tarragona treballa impulsant projectes que aportin un salt qualitatiu i quantitatiu als seus tràfics. Durant els últims mesos, el port està realitzant inversions clau que entraran en funcionament al voltant de l'any 2023.

Coneixedors de la importància i el valor del sòl logístic i les sinergies que podem generar en el territori ja es treballa en el desenvolupament de la nova Zona d'Activitats Logístiques de Vila-seca (ZAL). Al mateix temps, està a punt de començar la segona fase de la construcció de la PortTarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo, 150.000 m2 en la plataforma logística i de serveis més important de la Península Ibèrica, situada en l'àrea d'influència de Madrid. Aquesta terminal intermodal se situarà en el corredor ferroviari d'Henares i connectarà amb la terminal Intermodal de la Boella que es troba al moll de Galícia del Port de Tarragona. Aquesta segona terminal serà operada per CTC-Combi Terminal Catalonia (joint venture liderada per BASF) que en modernitzarà i ampliarà les instal·lacions. Aquesta terminal, amb l'entrada en funcionament del Corredor del Mediterrani, podrà operar fins a 8 trens diaris, d'entrada i de sortida, connectant el Port amb el centre de la península ibèrica i amb destinacions europees com Alemanya i els Països Baixos.

L'entrada en funcionament d'aquestes noves infraestructures reforçaran encara més el posicionament com a node logístic del Port de Tarragona, fent present el port del futur, i contribuint decisivament al desenvolupament econòmic sostenible del nostre territori.