AFEPASA combat la sequera amb sofre biològic

La sofrera Pallarès desenvolupa bioestimulants del sòl per minimitzar els efectes del canvi climàtic amb el suport de la facultat d’Enologia de la URV

Redacció / Constantí

La sequera és una de les manifestacions del canvi climàtic que impacta molt negativament en qualsevol activitat agrària, ja que l'aigua és un dels recursos essencials per al creixement de qualsevol cultiu. La històrica sofrera Pallarès de Tarragona, AFEPASA, està desenvolupant en col·laboració amb la facultat d'Enologia de la URV una nova generació de productes a partir de sofre biològic que enriqueixen la matèria orgànica dels sòls i minimitzen els efectes del canvi climàtic al sector vitivinícola.

Aquesta nova gamma de productes incrementen la matèria orgànica del sòl i això permet la retenció d'aigua (de la mateixa manera que ho faria una esponja), de nutrients i genera un ambient favorable pel creixement de microorganismes. La matèria orgànica és d'especial interès ja que la seva aportació és menor que el consum, empobrint cada vegada més els sòls, fet que es remarca a conseqüència de la sequera.

L'aportació d'àcids húmics i fúlvics inclosos a la matèria orgànica, ajuden al desenvolupament dels microorganismes del sòl, augmenten la població de PGPR (Plant Growth Promotion Rhizobacteria) i regulen els cicles de carboni i nitrogen, alimentant al microbioma en sòls en poca vida. La sequera també provoca la necessitat d'utilitzar aigües de menor qualitat, amb una elevada salinitat i presència de carbonats.

Davant d'aquest escenari, el sofre SULTECH, d'origen biològic, ajuda a reduir la salinitat i els carbonats del sòl, fet que alleuja l'estrès hídric a les arrels i millora l'absorció de la resta de micro i macronutrients que es troben al terra.

Aquestes conclusions s'han confirmat amb el treball conjunt que es porta fent a la finca de Mas dels Frares de la facultat d'Enologia de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona les darreres 3 campanyes. En aquests assaigs s'ha vist la millora de les qualitats del sòl, però a més a més també, la homogeneïtzació de la finca.

AFEPASA ha exportat aquesta tecnologia als més de 70 països en el que hi és present, ja que la problemàtica de la sequera és global. La companyia va facturar el 2021 18 milions d'euros. L'empresa tarragonina és el principal proveïdor de sofre per al sector del vi a nivell europeu.