Bona verema per qualitat i quantitat

Les sis DO’s de Tarragona obtenen dels ceps volums molt semblants als valors mitjans, tot i la forta sequera i un estiu tòrrid

Esteve Giralt / Falset

Després d'un gran 2021 excepcional, la verema del 22 ha tornat a ser bona, tant per qualitat com per quantitat, amb volums arreu semblants a la mitjana dels darrers anys, deixant a banda la catastròfica verema del 2020 per culpa del míldiu. Els viticultors han portat aquest final d'estiu raïm de gran qualitat als cellers, la base indispensable per elaborar els grans vins. Els viticultors han venut el seu raïm entre un 10 i un 15% més car a denominacions d'origen com la DOQ Priorat, però la pujada no ha compensat tampoc els costos també disparats a la pagesia.

"La verema ha anat molt bé, sanitàriament ha estat un any perfecte. Estem molt contents amb el volum i les sensacions", destaca Ricard Sebastià Foraster, president de la DO Conca de Barberà (1 milió de quilos). "Ha sigut una bona verema, per quantitat i per qualitat", destaca Pilar Just, presidenta de la DO Montsant (7,5 milions de quilos veremats). A la DOQ Priorat (6 milions de quilos), referent pel sector a la demarcació, les coses també han anat bé, tant pel volum de la collita com per la qualitat del raïm.

A la DO Terra Alta (39 milions de quilos), la verema ha estat també de qualitat "excepcional", especialment de la varietat més emblemàtica, la garnatxa blanca, amb 12 milions de quilos (el 30% de tota la verema).

Mirant a l'estranger

L'exportació i diversificació de mercats juga a favors dels vins de les cinc denominacions d'origen pròpies de la demarcació tarragonina (Tarragona, Conca de Barberà, Priorat, Montsant i Terra Alta), a afegir la presència de la DO Penedès, la DO Cava i la DO Catalunya. Si la demanda de proximitat afluixa, o no té tanta capacitat de pagar preus més cars, els vins viatgen més a fora. Ara bé, el mercat interior és clau.

La DO Conca de Barberà ven entre el 60 i el 70% dels vins al mercat català. Prop d'un 30% viatja a fora, sobretot a Europa, però també als Estats Units o l'Àsia. El mercat espanyol només compra un 10% de les ampolles d'aquesta DO en creixement. Varietats pròpies, com el trepat, carregades d'identitat, ajuden a denominacions d'origen com la Conca de Barberà a donar-se conèixer fora.

La DO Montsant ven pràcticament la meitat dels vins a fora, amb creixement en nous mercats com l'asiàtic, amb experiències d'èxit a països com el Japó o la Xina. "Hem estat picant pedra durant molts anys, som una DO petita que es va obrint pas", subratlla Just, al capdavant de la DO Montsant, que comercialitza anualment 6,5 milions d'ampolles.

La DOQ Priorat, amb una excel·lent reputació, també ven part important dels seus vins als mercats estrangers. Més de mig milió d'ampolles tornaran a marxar enguany als Estats Units, país que atrau més del 10% de les exportacions prioratines. El gran mercat internacional és, però, l'europeu, amb compradors de pes com Alemanya, Suïssa o Holanda.