Ercros avança en la descarbonització de la seva activitat

La fàbrica de Tortosa certifica la seva gestió energètica

Redacció / Tarragona

Ercros segueix endavant amb el procés de descarbonització de la seva activitat emprès en el marc del Pla 3D. Amb aquest objectiu, la fàbrica d'Ercros a Tortosa ha certificat la seva gestió energètica segons la norma ISO 50001.

La ISO 50001 és la norma de gestió de l'energia més utilitzada, que ajuda les empreses a gestionar adequadament els aspectes energètics, cosa que es tradueix en un ús més eficient i sostenible dels recursos naturals, i d'aquesta manera reduir l'emissió de gasos d'efecte hivernacle (GEI).

També amb el mateix objectiu, Ercros ha finalitzat les actuacions de millora de l'eficiència energètica de Tortosa (unitat de recuperació de la calor residual generada a la planta de poliols, substitució d'equipaments varis per altres mes eficients i substitució de lluminàries per led), mentre que en el complex de Tarragona s'ha avançat en les actuacions de substitució de lluminàries per led i de millora de l'aprofitament de l'hidrogen. De la mateixa manera, s'està progressant en la ingenieria dels projectes de producció de vapor a partir de biomassa i de fabricació d'EDC amb una tecnologia mes eficient.

Com a resultat d'aquestes actuacions orientades a la descarbonització de les activitats i altres en l'àmbit de la millora medi ambiental, el 2021 el conjunt de les cinc fàbriques que té l'empresa a la demarcació de Tarragona (a Tortosa, Flix, La Canonja i les dues de Vila-seca) va disminuir un 8,6% (vs 2020) les seves emissions generals a l'aire, a l'aigua i la generació de residus; en el cas de les emissions directes de gasos d'efecte hivernacle, la reducció va ser del 0,4%.

El Pla 3D ha de consolidar el lideratge de la companyia en el sector industrial i l'avenç en la descarbonització de la seva activitat per contribuir en la lluita contra el canvi climàtic. Pel 2025, Ercros s'ha compromès a reduir un 39% les seves emissions directes de gasos d'efecte hivernacle (vs 2020); i pel 2050, preveu assolir la total descarbonització de la seva activitat, seguint els objectius de neutralitat climàtica del Pacte Verd Europeu.

L'actuació d'Ercros també està en línia amb els Compromisos d'acció climàtica per frenar l'escalfament global, establerts per la Generalitat de Catalunya. En concret, Ercros s'ha compromès que al 2030 (vs 2015) haurà reduït un 20% el seu consum energètic i aconseguit que un 70% de l'electricitat consumida procedeixi de fonts renovables, de la qual un 1% provingui de fonts renovables generades en el sí de les pròpies instal·lacions d'Ercros; i reduït un 30% el consum de aigua.

L'esforç d'Ercros li ha valgut la classificació Platinum al rating EcoVadis, en obtenir una puntuació de 84/100, fita que situa a Ercros entre l'1% d'empreses amb millor compliment de bones pràctiques ASG (ambientals, socials i de governança); la companyia ha obtingut una qualificació A i 77/100 a l'ASG Rating de l'Institut espanyol d'analistes financers. Així mateix, l'empresa ha estat certificada com a CSR Company a la categoria Excellence, per Bureau Veritas.

Ercros aplica un sistema de gestió de la sostenibilitat, certificat anualment per una empresa acreditada, basat en les normes de referència ISO 14001, que acredita la implantació d'un sistema de gestió ambiental; ISO 45001, que acredita la implantació d'un sistema de gestió de seguretat i salut; i la citada ISO 50001, de gestió de l'energia. A la vegada, verifica les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle d'acord amb la norma ISO 14064, per a la quantificació i declaració de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle.