El canvi climàtic és cosa de tots

Dolors Setó Pamies - Investigadora principal del grup de recerca RESET. Departament de Gestió d’Empreses URV

Sostenibilitat i canvi climàtic són paraules que escoltem contínuament en els mitjans de comunicació, en l'opinió pública, en el món empresarial, etc. Són conceptes que hem integrat en el nostre vocabulari gairebé d'una forma natural, i que han agafat molta popularitat i ressò, i molt especialment durant aquest mes de novembre en el que tot just s'ha celebrat l'esdeveniment més significatiu que tracta precisament aquests temes a nivell global: la COP27.

La COP, que vol dir la Conferència de las Parts, és la Cimera Anual que realitza Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic i on es reuneixen els diferents països per intentar avançar en la lluita contra el canvi climàtic. Aquest any, en la seva 27 edició, s'ha celebrat a Egipte on s'hi han concentrat més de 30.000 persones representats de governs, institucions, empreses i societat civil per abordar el gran repte que suposa la crisi climàtica per la humanitat.

Si be és cert que les COP, en les seves diferents edicions, són per la seva pròpia naturalesa reunions o trobades entre caps d'estat i de govern de diferents països per poder arribar a acords en matèria mediambiental, cada cop més es constata la creixent participació i compromís de diferents agents i en especial del món empresarial i financer. Així doncs, cada cop més les empreses mostren el seu interès per la sostenibilitat i el canvi climàtic i busquen tenir una participació més activa.

Mostra d'això en són la gran quantitat d'actes impulsats -durant les darreres setmanes- per part diverses organitzacions que promouen la sostenibilitat en l'àmbit empresarial i que pretenen discutir i analitzar les implicacions o les repercussions de la COP27 per a les empreses. Com per exemple, la sessió informativa "Conclusions COP27 Sharm el Sheikh (Egipte)"organitzada per la Fundació Empresa i Clima, celebrada el passat 23 de novembre a Barcelona, en la que després de la intervenció de la seva Directora la Sra. Elvira Carles -resumint els principals temes tractats a la Cimera- els propis Directors i Directores de Sostenibilitat d'empreses de diversos sectors com Fluidra, Roca, Celsa, Puig o Ferrer, entre d'altres, van poder explicar la seves pròpies reflexions sobre la participació en la COP27 a un auditori ple d'empreses preocupades per conèixer de primera mà quins són el principals reptes mediambientals als que han de fer front i com poder donar-hi resposta.

En aquest sentit, Carla Coloma Directora de Sostenibilitat de Fluidra, empresa líder a nivell global dedicada al sector de les piscines i el wellness, explicava que més enllà de la pressió del dia a dia, la sostenibilitat està en l'agenda de les empreses i que és necessari posar en valor el que pots perdre com a companyia si no integres les preocupacions mediambientals en el teu negoci.

Juan Carlos Orozco, Director de Sostenibilitat de Celsa, empresa familiar líder a Europa en la producció d'acer circular de baixes emissions, compartia també les seves reflexions sobre el tema fent especial èmfasis en la importància de la innovació, de la tecnologia i de l'economia circular per donar resposta als problemes mediambientals.

D'altra banda, des de l'empresa Puig del sector de la bellesa i la moda, Maria Antonia Ruiz, posava sobre la taula la implicació cada cop més activa que volen tenir les empreses en la presa de decisions per la lluita contra el canvi climàtic i el fet de no limitar-se només en el compliment de les solucions acordades. O Victor Cañadas de la farmacèutica Ferrer, que explicava que haver assistit a la COP27 els servia per a poder validar la seva estratègia climàtica, i ressaltava la importància de ser conseqüents amb els compromisos adoptats, de ser transparents i d'evitar sobre tot el greenwashing.

Així doncs, davant d'un dels majors desafiaments del nostre temps -la fi d'un model econòmic basat en els combustibles fòssils- sembla ser que les empreses, i no només els governs, hi tenen molt a dir. Només a través de les aliances entre els diferents actors (governs, empreses, universitats, societat civil, ONGs etc.) es podran donar resposta als principals reptes de la humanitat. Això si, cal passar de les bones intencions a les accions, cal anar traduint els objectius a llarg termini en objectius a mig i a curt termini, i posar el talent, el capital i la tecnologia al servei de les persones i el planeta.