“Estem fent realitat inversions històriques per al municipi i sanejant les finances municipals”

Jordi Vinyals, alcalde de la Selva del Camp

L'alcalde de la Selva parla del futur del municipi. FOTO: X.J.
Dani Revenga / La Selva del Camp

Amb un pacte entre ERC i PSC -amb repartiment d'alcaldia inclosa- l'Ajuntament de La Selva del Camp afrontava la present legislatura amb un doble objectiu: fer realitat inversions llargament esperades i reduir l'endeutament municipal. Dues fites que, a un any del final del mandat, l'actual alcalde, Jordi Vinyals (ERC) considera assolides.

Arriben a l'últim any d'una legislatura en la que han materialitzat alguns projectes molt esperats a La Selva del Camp. Un d'ells és la reforma del Nucli Antic gràcies a la Llei de Barris de la Generalitat. En quin punt es troba?

Estem a la recta final. A finals d'any, les obres més importants que contempla ja estaran acabades. És un projecte que va començar el 2010, però que els problemes econòmics que han afectat la Generalitat va obligar a congelar. Un cop reactivat, però, ha agafat velocitat de creuer i ara ja està a la darrera fase. En total, s'hauran invertit 4 milions d'euros, 3 dels quals provinents de la Generalitat i 1 que ha finançat l'Ajuntament.

Quines són les principals actuacions que han format part d'aquest projecte?

La part més vistosa és el tomb de muralles, tant la part que es veu com la que no (tot el que hi ha sota terra: desaigües, pluvials, etc). A banda d'això, s'han fet voreres més amples, s'han plantat arbres i s'ha millorat la jardineria i l'enllumenat, s'estan recuperant alguns edificis malmesos pel pas del temps. És una reforma integral que ens deixa un nucli antic amb un aspecte molt més atractiu del que presentava fa uns anys. Ho necessitava.

L'objectiu és revitalitzar-lo...

Sí, donar-li vida. Que gent jove el vegi com un lloc atractiu per anar-hi a viure, que el comerç hi inverteixi i el dinamitzi... Per aconseguir-ho, també volem que hi deixin de circular els cotxes. Hem creat un carril bici i 300 places d'aparcament gratuïtes que doblen les que ja teníem. Tot plegat, emmarcat en una campanya de conscienciació perquè els veïns entenguin que el nucli antic no és un espai idoni per anar-hi en cotxe.

A la mateixa zona també s'ha fet una actuació al Casal del Nucli Antic...

Si, també dins d'aquest Pla de Barris. L'estructura ja està feta. L'edifici annex a l'Auditori de Santa Llúcia, que era només de planta baixa, comptarà amb dos pisos més i així guanyarem espais al servei del municipi. Una de les opcions és portar-hi el Jutjat de Pau i deixar els pisos superiors a disposició de les entitats, però s'ha d'acabar de perfilar.

Una altra de les inversions importants de la legislatura és la nova Estació d'Aigües Residuals. Per quan es preveu que estigui enllestida?

Segons l'Agència Catalana de l'Aigua, l'organisme que impulsa el projecte -l'Ajuntament ha fet d'administració actuant: hem licitat i adjudicat, però sota la supervisió i finançament de l'ACA-, podríem tenir-la la primavera de l'any que ve. Era molt necessària. La nostra depuradora era dels anys 80 del segle passat i estava obsoleta. Serà una millora en termes mediambientals, i ens hauria d'ajudar a tenir la riera en condicions.

També s'esperava des de feia molts anys la millora de la carretera d'Almoster, que ara ja sembla tenir un calendari concret...

Sí. La Diputació -que és l'administració titular- està està redactant el projecte constructiu. Esperem que les obres puguin començar l'any que ve, abans de finalitzar el mandat. És una infraestructura perquè ens connecta amb Almoster i Castellvell per la part nord, sense haver de passar per la C-14. Això millorarà molt la nostra mobilitat i facilitarà l'accés dels veïns d'aquests municipis als serveis que els oferim a La Selva, com els educatius. I també revaloritzarà les propietats de la zona, que estaran millor connectades. És una carretera amb un gran volum de trànsit que està en un estat molt precari. Feia falta.

Una de les prioritats del seu govern era sanejar les finances municipals. Estan satisfets?

Sí, estem fent realitat inversions històriques, sense perdre de vista que calia sanejar l'Ajuntament. En aquest sentit, hem reduït l'endeutament de 5,5 milions als 3 actuals. I tot això aconseguint inversions d'envergadura com les que hem comentat. El secret és haver sabut trobar finançament fora i després ser rigorós amb la tresoreria. Per evitar ensurts, i seguint les recomanacions del Departament d'Economia de la Generalitat, vam formalitzar un crèdit pont de 2 milions d'euros, que ens ha permès que les empreses cobressin en la reforma del Nucli Antic, evitant que el ritme de pagament de la Generalitat repercutís en la nostra tresoreria i en la de les empreses.

De cara al futur... quins haurien de ser segons el seu parer les prioritats?

Una de molt clara és la d'ampliar la Residència El Vilar. Acabem de celebrar els 15 anys, però la tenim amb llista d'espera. L'evolució demogràfica del municipi, amb un creixement de la gent gran en els propers anys, i els nous estils de vida de la població, que fa difícil que les famílies es facin càrrec dels avis, ens fa pensar que la demanda s'incrementarà. Hauríem de passar de les 55 places actuals (33 públiques i 22 privades) a 90.

Aquest mandat, l'Ajuntament l'ha governat un pacte entre el seu partit, ERC, i el PSC, en un context de país turbulent, amb tots dos partits a bàndols oposats. Quin balanç fa d'aquest pacte?

Satisfactori. I per un motiu: el nostre pacte girava al voltant de la política municipal, de les necessitats que té el nostre poble. Hi ha hagut moments complicats, amb tot el que ha passat, però les relacions personals han estat bones i hem compartit un programa que estem portant a la pràctica, al marge d'altres qüestions.