“El tarannà ‘business friendly’ de l’Ajuntament ens fa més competitius”

Josep Masdeu, regidor de Promoció Econòmica de la Selva

Josep Masdeu ha estat dos anys alcalde, gràcies a l'alcaldia compartida amb ERC. FOTO: X.J.
Dani Revenga / La Selva del Camp

Josep Masdeu (PSC) acabarà la legislatura com a regidor de Promoció Econòmica, després d'haver estat alcalde durant dos anys, tal com preveia el pacte de mandat amb ERC. Masdeu torna a la seva àrea predilecta amb l'ambició de completar un cicle de 4 anys en el que el consistori ha rellançat la inversió empresarial a un municipi que des dels anys 90 és un dels motors industrials del Camp de Tarragona.

Un dels objectius de la legislatura era rellançar l'activitat industrial al municipi. S'ha aconseguit?

Els fets ens demostren que sí. S'han fet noves implantacions a les nostres zones industrials, que des de 2010 no n'hi havia hagut. També s'han fet ampliacions d'empreses que ja estaven a La Selva. Òbviament, té a veure amb el cicle econòmic, però també demostra confiança en el lloc on ets. Si no és així, una empresa no inverteix. I seguim amb la mateixa actitud, perquè encara disposem de 70.000 metres quadrats a disposició de les empreses que vulguin invertir al nostre municipi.

Per tant la recerca d'inversions segueix activa...

Forma part de l'ADN del nostre poble. Ens movem als sectors empresarials valorant diverses opcions. Som els propietaris del polígon i l'hem de promocionar. El boca-orella entre les empreses, per exemple, ens ajuda molt. En aquest sentit, la Jornada Gresol que aquest mateix més reunirà més de 300 empresaris de la zona ens ajudarà continuar posicionant-nos com a pol d'activitat econòmica al Camp de Tarragona.

Fins a quin punt el tarannà d'un Ajuntament és important per aconseguir captar inversions?

És fonamental. Tenim actius com la ubicació, les infraestructures, la disponibilitat de sòl industrial... Però les empreses necessiten un interlocutor àgil, que trobi solucions. I si és una administració, que sigui ràpida, capaç d'assumir els timings empresarials, que no sempre és dóna. Aquest equip de govern té aquest tarannà business friendly, i això ens fa més competitius.

Si parlem de sòl industrial, un altre factor de competitivitat és el preu. Quina política té La Selva del Camp en aquest àmbit?

Fixem un preu just, no especulem, no entrem en guerres de prus. Estem venent a 75 euros el m2 urbanitzat. Amb l'avantatge que la gestió és municipal, cosa que fa que l'empresa no tingui despeses afegides. Les empreses ho agraeixen.

Els experts alerten que l'economia de Tarragona està en un perillós procés de terciarització. No és el cas de La Selva...

És cert. Si vas a l'IDESCAT veus que hi ha més altes de treballadors industrials que als serveis, quan la tendència és justament la contrària. La indústria ha perdut pistonada a Catalunya i al món occidental en general. Però a La Selva sempre hem cregut en aquest sector. Hem estat exigents amb temes mediambientals, hem desestimat inversions que no eren adequades, de difícil convivència, però sempre hem estat consicents que el nostre motor havia de ser industrial.

Amb tot plegat, han aconseguit que els estralls de l'atur no siguin tan sagnants com a altres zones. Quin evolució ha tingut en els darrers anys?

Abans de la crisi estàvem al voltant del 4%, el que es pot considerar un atur estructural. Amb la davallada del cicle econòmic, ens vam enfilar al 13% en molt poc temps. Ara rondem el 8%. Però hem d'assumir que serà molt difícil recuperar els nivells precrisi, perquè hi ha llocs de treball que no tornaran. I no són només de persones poc qualificades. No obstant això, potenciem la feina de la nostra borsa de treball, per facilitar els processos de selecció a les empreses i la recerca de feina als aturats del municipi. Una altra via per combatre l'atur és la inversió. Si fem obra pública, generem ocupació, ni que sigui temporal. Però també perquè els equipaments després s'han de gestionar, i serà necessària la mà d'obra.

Uns equipaments que també són una manera d'atreure activitat al municipi, una de les claus per desenvolupar el turisme...

Sí, aquesta és una de les estratègies. Tenim un projecte de creació de marca turística amb Alcover i Constantí, elaborat pel Salvador Anton, de la URV. Desenvolupar-lo ha de ser una de les prioritats per a la propera legislatura. Pivotant sobre els esdeveniments esportius i culturals, que han de permetre que els visitants descobreixin atractius com el castell, el nucli antic, etc.

Quin balanç fa del pacte de govern PSC-ERC d'aquest mandat?

Molt positiu. Hem compartit el projecte, i això esta per damunt de tot. Les millores per al poble i la gestió municipal no creen massa contradiccions ideològiques. Cal estar d'acord amb els objectius, i aplicar-ho, fer-ho realitat. Nosaltres som molt sensibles als temes socials, però també tenim clar que necessitem una economia forta per combatre l'atur, redistribuir la riquesa i tenir un model social compacte. I això ho hem compartit amb ERC.