El xef Rafel Muria guardonat amb el Premi Revelació als Premis Nacionals de Gastronomia 2021

El seu restaurant, el Quatre Molins de Cornudella de Montsant, ha estrenat Estrella Michelin aquest 2021

El lliurament del premi, amb la consellera d'Alimentació, Teresa Jordà, i la prestigiosa cuinera, Carme Ruscalleda.
Redacció / Barcelona

L'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició va concedir Rafel Muria, que lidera el restaurant amb una Estrella Michelin Quatre Molins i 6ª generació de la família d'apicultors de Mel Muria, el Premi Revelació 2021. Conegut al sector com a 'el xef de la mel', Muria es confirma, amb només 23 anys, com un dels joves valors de la cuina catalana.

El Palau de Pedralbes de Barcelona va ser l'escenari escollit per a l'acte d'entrega de premis que va comptar amb la presència del Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès. La reconeguda cuinera Carme Ruscalleda, set Estrelles Michelin i vicepresidenta de l'Agència Catalana de Gastronomia i Nutrició i la Consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya Teresa Jordà, han fet entrega del guardó al jove cuiner Rafel Muria.

Conegut a l'Alta Cuina com a el Xef de la Mel, Rafel Muria i Franch va néixer a El Perelló (Tarragona) en el si d'una família de llarga tradició abellera. Nascut entre flors i eixams, és precisament la mel la que defineix tot el seu imaginari culinari més íntim. 

Diplomat l'any 2012 a l'Escola Hofmann de Barcelona, Rafel Muria inicià la seva carrera professional al Restaurant Villa Retiro de Xerta (Tarragona), amb una Estrella Michelin, i va recórrer restaurants d'alt prestigi internacional com el Restaurant Michel Bras a Lagiole (França), amb tres Estrelles Michelin, o el Restaurant Villa Maiella a Pescara (Itàlia), amb una Estrella Michelin.

Aquesta trajectòria culmina en arribar a ser el segon xef a l'exclusiu restaurant parisenc L'Atelier de Joel Robuchon Saint Germain, amb dues Estrelles Michelin, i el 2018 guanya l'exigent Concurs Nacional de Gastronomia Tonyina Roja Balfegó. La seva 'Royal de Sangatxo de Tonyina Roja' va rebre 100 punts del xef Martín Berasategui, qui va confessar no haver donat mai aquesta màxima puntuació. 

Aquell mateix any, amb només 23 anys, lidera la nova etapa del Restaurant Quatre Molins de Cornudella de Montsant (Tarragona) de la mà del viticultor Jaume Giral, propietari del Celler Ronadelles, el qual havia iniciat aquest projecte per posicionar la gastronomia a l'alçada dels vins de la comarca.

Rafel Muria és un xef senzill, humil, aparentment vergonyós i amb la inquietud del que vol aprendre cada dia. Aquesta humilitat no li va impedir seguir recollint èxits com la candidatura a Cuiner Revelació Madrid Fusión 2019, una nominació que el va fer saltar definitivament a la primera línia de l'Alta Cuina Nacional. L'any passat el seu projecte es va fer mereixedor de la menció "el Plat" a la Guia Michelin, i va rebre la seva primera Estrella Michelin. La seguretat, la tenacitat, la valentia i l'equilibri, junt amb un gran coneixement del producte i les tècniques de cuina són, tot i la seva joventut, els punts forts que destaquen en el xef Rafel Muria. Al recollir el premi Rafel Muria ha indicat que "per a mi aquest reconeixement és un pas més cap a l'excel·lència en la meva feina. Una gran motivació per seguir donant el millor de mi mateix cada dia i per seguir innovant i aportant valor a una professió que m'apassiona". 

Els altres premiats d'enguany han estat Jordi Vilà, Premi Nacional de Gastronomia, Javier Oliveira del Restaurant Via Veneto, Premi Sala i l'Associació d'Empreses Majoristes de Mercabarna Premi Especial de l'Acadèmia.

Notícies relacionades