Management

Digitalització

Albert Pàmies

Consultor empresarial i Economista. Professor associat de Màrqueting a la URV
www.albertpamies.cat

albert@albertpamies.cat

 

Només els que porten uns dies desconnectats d'aquest planeta no hauran sentit a parlar de digitalització. Recentment s'ha obert la convocatòria per poder demanar el Kit Digital. Aquesta iniciativa promoguda pel Govern espanyol té com a finalitat subvencionar les empreses per implantar solucions que les ajudin a incrementar la seva maduresa digital. És una ajuda destinada a petites i mitjanes empreses i autònoms sense limitació de la seva tipologia de negoci.

Aquestes empreses poden acollir-se a un ajut de fins a 12.000€ que poden destinar a alguna de les solucions digitals d'un catàleg disponible i que han de ser implantades per la figura de l'agent digitalitzador (un professional contrastat i acreditat especialitzat en la implantació de solucions similars).

Alguna d'aquestes solucions estan encaminades a millorar la presència a la xarxa ( web, comerç electrònic i gestió de xarxes socials), d'altres a millorar la gestió interna del negoci ( CRM i gestió de clients, analítica i Business Intelligence i gestió de processos, oficina virtual, signatura electrònica) i la resta a temes de seguretat.

És una oportunitat per a moltes empreses per tal de millorar la digitalització gràcies als més de 3.000 milions de dotació pressupostària d'aquesta iniciativa finançada per la Unió Europea a través dels fons Next Generation EU.

Invertir en aquests temes és invertir en un cavall guanyador. No consisteix simplement en implantar i contractar tecnologia, consisteix també en canviar paradigmes i formes de treball per tal d'incrementar les ràtios d'eficiència. La digitalització té una gran aportació de valor a les empreses i liderar aquests temes dins de les organitzacions aporta principalment quatre factors clau en la seva viabilitat.

El primer i més important és l'estalvi de temps. Totes les accions manuals que consumeixen recursos i es poden automatitzar, milloren l'eficiència i la gestió interna. Són moltes les empreses que continuen fent com sempre rutines i processos que, gràcies a les noves tecnologies, es poden fer de forma molt més eficient. Temps que podem estalviar i que podem dedicar a accions i estratègies molt més productives.

El segon factor és, precisament, la millora de la productivitat. L'entenem com la quantitat de treball que som capaços de realitzar en una unitat de temps. Aquest és un dels principals elements diferenciadors d'excel·lència en les empreses.

El tercer és la reducció de costos. S'eliminen feines mecàniques i de poc valor que poden ser fàcilment substituïdes i digitalitzades permetent poder invertir tota l'energia en allò que realment és nuclear i central. Aquests estalvis, moltes vegades són clau per tal de garantir la viabilitat del negoci.

Per últim tenim la millora de la gestió interna. Gestió en processos interns, gestió en la relació amb els nostres clients i gestió amb l'analítica i les fonts d'informació. Ens permet professionalitzar el negoci, millorar-ne el control i poder prendre decisions amb les màximes garanties d'èxit.

Digitalitzar és invertir en futur, és millorar dia a dia i és estar cada vegada més a prop de les demandes dels nostres clients. No deixem escapar aquesta oportunitat, ara tenim la possibilitat de fer-ho aprofitant subvencions europees; liderem aquest canvi a les nostres petites empreses i ja veurem com l'esforç i el sacrifici haurà valgut la pena.