Conjuntura

L’entrenador de l’endemà

Hildebrand Salvat

Director Tècnic i Soci del Gabinet Ceres

Servidor no sap com va això del futbol, ni quin partit va jugar el Barça aquesta setmana. Però he sentit a la cafeteria que l'entrenador havia d'haver jugat a la contra, amb un jugador del que no recordo el nom de central pivotant. Un altre senyor no hi estava d'acord, però tenia clar que havia d'haver canviat a X per Y. L'article de l'Sport anava en la mateixa línia i parlava de la jugada clau, la que va suposar l'únic gol de l'equip contrari i que va marcar el rumb del partit.

És molt fàcil fer el paper d'entrenador l'endemà del partit, quan tot ja ha passat. A la teva empresa i a les vides personals de cadascú, tu fas d'entrenador amb la informació que tens en aquell moment, segons succeeixen els esdeveniments. Prens les decisions abans i durant el partit. Però després ve aquell, i diu "jo ja ho sabia", "ja ho veia venir" o "hauries d'haver fet...".

Estem davant d'un context d'alta incertesa i alta complexitat. Per una banda tenim un conjunt de tendències que es pot esperar que vagin en una direcció, com la digitalització o els problemes derivats dels desequilibris ambientals (més sequeres, per exemple), l'increment de la població global i el seu envelliment. D'altra banda, hi ha molts altres factors que presenten diferents graus d'incertesa com la inflació i el seu control o el malestar social... I per últim tenim factors sobre els quals és molt difícil predir com avançaran. La guerra a Ucraïna i les possibles accions de Rússia son potser el ventall més ampli de possibilitats. Però a més, amb conseqüències per a cadascuna de les possibilitats, encara més diverses.

En aquesta situació hi ha molts titulars als mitjans de comunicació que es centren en tots els detalls negatius i vaticinen una tardor "molt calenta", el col·lapse de l'economia i la barbàrie. És un escenari, però n'hi ha molts d'altres. Factors que poden afectar-nos a diferent nivell, a nivell global, a nivell local o factors que van únicament lligats a l'activitat empresarial de cadascú (perdre un client molt important, per exemple). Qualsevol d'aquests factors afecta l'entorn en el qual es mouran les empreses en el que resta de 2022 i el 2023.

La planificació

Tanmateix, les decisions de créixer, invertir, augmentar sous, llançament de nous productes s'han de prendre ara. Si només tens un escenari de futur, ja sigui molt optimista o pessimista, erraràs segur. Cal plantejar escenaris volguts, però cal plantejar també escenaris pessimistes i pren les mesures per reaccionar davant les adversitats i situacions negatives. Espera el millor, prepara't pel pitjor.

El context actual, fa que les empreses haguem de tenir molt més en compte l'entorn internacional i estar informats de la situació econòmica, ja que pot afectar molt la situació dels propers mesos. En resum: tenir en compte el context macro, disposar de diferents escenaris, preparar-se per futurs pessimistes i planificar i treballar per moure's en la flexibilitat i buscar la millor estratègia.

Abans d'acabar, recupero l'entrenador de dilluns al matí per dir-vos que si la situació econòmica i global va malament, si va tant malament, si es tant desastre com el pitjor dels escenaris, l'entrenador de dilluns al matí ens dirà "que ja ho havia dit".