Editorial

Antídots al 'trumpisme'

Dani Revenga

Director
drevenga(ELIMINAR)@indicador.cat

Truco a un company amb qui vaig compartir estudis de Periodisme a la Universitat Pompeu Fabra -durant l’era de Bill Clinton, vam estudiar amb Matusalem- i que ha fet de corresponsal als Estats Units durant més de 10 anys. No és que la victòria de Trump m'hagi agafat per sorpresa, però potser sí la claredat amb la que s'ha produït. Li demano la seva opinió i em recomana -a mi i, en general, a l'opinió pública europea- que superem els nostres marcs mentals per entendre que la gran majoria de la població nord-americana pensa més en anar a Las Vegas a gastar-se els diners que no pas a Nova York a comprendre el món.

Comprendre el món. Un exercici propi de la condició humana que, segur, es fa de manera ben diferent a la capital del planeta o a Akron, Ohio. Per allò dels biaixos cognitius que el catedràtic de Cambridge Peter Burke analitza al seu meravellós llibre La ignorància. El cas és que la realitat d'Akron, Ohio, és tan real (o potser més) que la de Manhattan. I aquesta és la fortalesa de Trump i de bona part dels populismes que creixen a les societats occidentals.

I la debilitat del Partit Demòcrata i de bona part de les esquerres a molts països. L'escombrada de Trump és la revenja de l'Amèrica rural vers el paradigma woke, pretesament cosmopolita i ofensivament arrogant. I erràtic a l'hora de proposar solucions a les problemàtiques que més preocupen als ciutadans. Aquesta és l'escletxa que ha provocat que molts grups de població hagin caigut a les hàbils estratègies del trumpisme, molt ben descrites a l'assaig How Fascism Works de Jason Stanley, professor de la Universitat de Yale i descendent d'una família que es va escapar del nazisme.

Les forces progressistes de tot el món han d'afinar en els seus missatges per aturar l'expansió de la pandèmia del populisme

Faran bé els sectors progressistes de tot el món de prendre'n nota. I afinar, pel bé de tots, en la construcció de missatges i, sobretot, de polítiques realistes, en temes com la generació i protecció de l'activitat econòmica i els llocs de treball, els calendaris per implantar mesures de sostenibilitat o l'impacte de la immigració, entre d'altres assumptes que des de l'esquerra s'aborden amb massa tabús i poc sentit del pragmatisme. Aquests seran els millors antídots al trumpisme. A Tarragona, que no sé si és Akron però podríem fer algun paral·lelisme, en tenim un interès especial.

En termes estrictament econòmics, l'aclaparadora victòria del que el 2020 fou l'instigador de l'assalt al Capitoli s'explica sobretot per la inflació (allò de és l'economia, estúpid, de l'era Clinton). Per a les nostres empreses, suposa l'amenaça imminent d'aranzels de dos dígits. I per a tots, el risc evident que la primera potència mundial la piloti un megalòman imperialista que no inspira cap confiança en el turbulent escenari internacional en el que estem instal·lats. És, doncs, urgent començar a distribuir vacunes per a aquesta pandèmia que ve de lluny i que, també, negaran els seus agents infecciosos.