Hoteleria

Mantenir el lideratge de la destinació: el ser o no ser del sector turístic

Si la destinació perd múscul i capacitat de servei, per molt que els mercats turístics es vagin recuperant en un futur, no els podrem atendre i buscaran lògicament alternatives a les seves vacances

Berta Cabré

Presidenta de la FEHT, Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de Tarragona província

 

Setembre ja ha arribat, som a les acaballes de la NO temporada d'enguany, amb la crisi més greu de la història a les espatlles del sector turístic, i albirant en aquests moments un futur incert per a tot el teixit empresarial turístic de la Costa Daurada i Terres de l'Ebre.

Per a una destinació líder com és la Costa Daurada i Terres de l'Ebre, amb pols d'atracció turística internacionals, enguany no hi ha hagut temporada turística; centenars de milers de persones s'han quedat sense poder treballar -ni ingressar les seves nòmines a casa- i moltes empreses del territori veuen la seva continuïtat en perill davant una reducció flagrant dels seus ingressos econòmics, sense els quals els és impossible fer front a totes les seves obligacions i ser sostenibles.

I justament d'això es tracta ara, de fer la destinació sostenible mentre no es recuperi l'activitat econòmica del sector i els mercats es comencin a moure. És evident que els actius turístics i mediterranis del conjunt de la Costa Daurada i Terres de l'Ebre són molt atractius per al mercat europeu i, sens dubte, tornarà a venir a casa nostra per gaudir d'unes bones vacances de qualitat. Però, mentre això no passi, hem de cuidar que tot el teixit turístic persisteixi. Ara és crític i fonamental fer els esforços que siguin necessaris per conservar tota l'oferta turística de la destinació i conservar-la amb la mateixa qualitat i garantia de sempre. Si la destinació perd múscul i capacitat de servei, per molt que els mercats turístics es vagin recuperant en un futur -esperem que no massa llunyà-, no els podrem atendre i buscaran lògicament alternatives a les seves vacances.

Si això ens passés, òbviament la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre perdríem molta activitat turística minvant, aleshores sí, l'economia general del territori i milers de llocs de treball a causa del tancament de múltiples empreses. Ens enfrontaríem a un escenari molt preocupant per a tota la societat de la província, amb un futur realment negre que ningú desitja. Ja estem pensant en la temporada 2021, molt preocupats per saber com sobreviurem, i per això cal que ara les Administracions Públiques responsables posin en marxa un autèntic Pla de Xoc sectorial, un task force, que ajudi de veritat a conservar la nostra indústria turística perquè torni a brillar quan comencem a veure la llum; calen mesures urgents i eficients que ens ajudin a gestionar aquest temps d'incertesa per mantenir-nos forts com a sector, conservant totes les empreses que generen riquesa i treball i podent continuar essent una destinació líder al món.